Apulaisoikeusasiamies tutkii Senaatti-kiinteistöjen asemaa

Senaatti-kiinteistöjen hallussa on noin 9 000 rakennusta. Koko kiinteistömassan arvo on noin 4,2 miljardia euroa.

Senaatti-kiinteistöt
Senaatti-kiinteistön tilat kuvattuna Helsingissä toukokuussa 2018.
Senaatti-kiinteistön tilat kuvattuna Helsingissä toukokuussa 2018.Vesa Moilanen / Lehtikuva

Apulaisoikeusasiamies tutkii Senaatti-kiinteistöjen asemaa valtion monopolivuokranantajana. Apulaisoikeusasiamies Pasi Pölönen selvittää myös valtion vuokrajärjestelmän oikeudellista perustaa.

Pölönen on esittänyt asiasta lausunto- ja selvityspyynnön valtiovarainministeriölle.

Apulaisoikeusasiamies haluaa tietää, kuka vastaa, jos esimerkiksi räjähdyksen sattuessa puolustusvoimien räjähdevarastot eivät ole täysin määräysten mukaisia, vaikka kuntoon liittyviin kysymyksiin on aiemmissa ratkaisuissa kiinnitetty huomiota.

Samanlaisia vastuisiin liittyviä kysymyksiä liittyy esimerkiksi valtioiden virastojen ja vapautensa menettäneiden säilytystilojen kuntoon.

Useissa kanteluissa ja tarkastuksissa on tullut ilmi Senaatti-kiinteistöjen asema ja se, ettei vuokratilojen puutteita voida korjata ilman Senaatti-kiinteistöjen päätöksiä.

Lisäksi selvityksessä kysytään muun muassa sitä, että voitiinko vuoden 2016 alussa käyttöön otettu valtion vuokrajärjestelmä luoda valtioneuvoston asetuksella vai olisiko siitä pitänyt säätää laki.

Senaatti-kiinteistöt on valtion liikelaitos. Senaatti-kiinteistöjen tehtävänä on lain mukaan huolehtia valtion kiinteistövarallisuudesta.

Lue lisää:

Iskuja isänmaan puolesta

Kommentti: Asento, lepo, astma! Puolustusvoimissa kaveria ei jätetä – paitsi jos kärsii sisäilmaoireista