Hyppää sisältöön

Analyysi: Rinteen hallituksen ensimmäinen iso kriisi – pääministeri yrittää pelastaa nahkansa

Jatkuva kuohunta Postin ympärillä ravistelee hallitusta ja heiluttaa erityisesti pääministeri Antti Rinteen (sd.) tuolia, kirjoittaa politiikan toimittaja Pekka Kinnunen.

Posti-sotkun aiheuttamassa kriisissä kunta- ja omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd.) sai jo mennä. Nyt puntarissa on pääministeri Antti Rinteen (sd.) asema. Kuva: Emmi Korhonen / Lehtikuva

Hallituspuolueiden puheenjohtajat kokoontuvat illalla pääministeri Antti Rinteen (sd.) johdolla ratkaisemaan hallituksen ensimmäistä isoa kriisiä.

Rinteen hallitus saavuttaa itsenäisyyspäivänä kuuden kuukauden iän, jos hallituksen rivit pysyvät sinne saakka koossa. Tiukka paikka on edessä heti alkavalla viikolla, kun eduskunnassa käsitellään opposition tekemää Posti-välikysymystä.

Tämän illan kriisitapaamisessa ovat mukana myös hallituspuolueiden eduskuntaryhmien puheenjohtajat. Alkuviikolla on odotettavissa myös eduskuntaryhmien omia kokouksia, joissa punnitaan hallitusyhteistyön jatkoa.

Edellinen Juha Sipilän (kesk.) hallitus ajautui ensimmäiseen olemassaolon kriisiinsä alle puolen vuoden iässä marraskuussa 2015, kun sote-väännön kuumissa tunnelmissa pääministeri Sipilä uhkasi viedä hallituksensa eronpyynnön presidentti Sauli Niinistölle..

Oppositio vaatii Rinteen eroa

Pääministeri Rinne vastaa kokoomuksen, kristillisdemokraattien ja nyt-liikkeen tekemään välikysymykseen tiistaina ja hallituksen luottamuksesta äänestetään keskiviikkona.

Välikysymyksessä oppositiopuolueet kysyvät muun muassa, onko pääministeri Rinne antanut eduskunnalle virheellistä tietoa Postin tilanteesta.

Oppositiosta kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo ja perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho ovat vaatineet pääministerin eroa.

Orpo on kysellyt, ovatko keskusta ja vihreät valmiita allekirjoittamaan pääministerin Rinteen toimintatavan Posti-kriisin yhteydessä.

Oppositio yrittää tietysti heittää kapuloita hallituksen rattaisiin ja lopulta kaataa rattaat, mutta tällä kertaa rattaita heiluttavat myös hallituksen omat joukot.

Keskusta ja vihreät vaativat selvitystä

Postin ympärillä usean kuukauden ajan vellonut myrsky on kaatanut jo yhden demariministerin. Kunta- ja omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd.) erosi perjantaina hallituksesta, kun hän oli menettänyt pääministeri-puoluejohtaja Rinteen luottamuksen.

Paateron eronpyynnössä voi nähdä yrityksen kaataa Posti-sotku omistajaohjausministerin niskaan ja pelastaa samalla Posti-kiistaan vahvasti sotkeutuneen pääministerin nahka.

Keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni ja vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo ovat vaatineet Rinteeltä ja SDP:ltä selvityksiä siitä, mitä Postin ympärillä on viime kuukausina tapahtunut.

Hallituskumppanit haluavat kuulla myös Postin johdon ja omistajaohjausyksikön näkemykset tapahtumien kulusta.

Keskusta: Näpit irti palkkaneuvotteluista!

Keskusta ja vihreät ratkaisevat Rinteen hallituksen kohtalon. Viidellä hallituspuolueella on eduskunnassa yhteensä 117 kansanedustajaa, joten sekä keskusta (31) että vihreät (20 kansanedustajaa) pystyvät kumpikin yksin keikauttamaan voimasuhteet nurin.

Keskustan johto on vaatinut, että Postin tapahtumien selvittelyn lisäksi hallituksen sisällä haetaan laajemmin yhteistä linjaa omistajaohjauksesta, työmarkkinapolitiikasta ja työllisyystoimista.

Keskustan johdon viesti, että poliitikot eivät saa puuttua työmarkkinajärjestöjen välisiin neuvotteluihin, on tulkittavissa suoraksi piikiksi pääministeri Rinteelle, jonka on ollut vaikea pitää näppejään erossa työehtosopimusneuvotteluista.

Haluaako SDP vaihtaa pääministerin?

Hallituskumppanien luottamuksen ohella pääministeri Rinteen kannalta olennaista on, kuinka vahvasti sosiaalidemokraatit seisovat oman pääministerinsä tukena.

Eduskunnassa ja julkisessa keskustelussa on vilkkaasti vertailtu Rinteen asemaa entisen keskustapääministerin Anneli Jäätteenmäen kujanjuoksuun kesällä 2003 salaisten Irak-paperien vuodon jälkiselvittelyissä.

Hallituskumppani SDP teki keskustalle tarjouksen, josta ei voinut kieltäytyä. SDP:n eduskuntaryhmä ilmoitti, että hallitusyhteistyö voi jatkua, kunhan keskusta vaihtaa pääministeriä. Jäätteenmäen tilalle pääministeriksi tuli Matti Vanhanen (kesk.).

Jos Rinteen selvitykset eivät hallituskumppaneille ja eduskunnalle riitä, niin sosiaalidemokraatit joutuvat tiukan valinnan eteen. Onko parempi vaihtaa hallituksen ja käytännössä samalla myös puolueen johtoa vai ottaa riski pääministerin paikan menettämisestä?

Rinteen hallituksen kaatuminen johtaisi uusiin hallitusneuvotteluihin, joissa SDP:n, perussuomalaisten ja kokoomuksen johtajat voisivat kukin vuorollaan yrittää uuden enemmistöhallituksen muodostamista.

Lue myös: