Hyppää sisältöön

Klassisen musiikin supertähti Mariss Jansons on kuollut

Aikamme arvostetuimpiin lukeutunut kapellimestari oli kuollessaan 76 vuoden ikäinen.

Mariss Jansons johtamassa uuden vuoden konsertin harjoituksia Wienissä 29. joulukuuta 2005. Kuva: AOP

Latvialainen kapellimestari Mariss Jansons on kuollut 76 vuoden ikäisenä kotonaan Pietarissa. Kuolinsyyksi on kerrottu Jansonsia pitkään vaivannut sydänvika.

Yksi aikamme arvostetuimmista kapellimestareista palkittiin uransa aikana niin Grammy-palkinnolla kuin Britannian Kuninkaallisen filharmonisen yhdistyksen kultamitalilla.

Hän johti muun muassa Lontoon filharmonista orkesteria, Amsterdamin Concertgebouw-orkesteria ja Oslon filharmonikkoja. Suomessa Jansons nähtiin viime vuonna, kun hän johti Baijerin radon sinfoniaorkesteria Helsingin juhlaviikoilla Musiikkitalossa.

Saksalaisen kapellimestarilegenda Herbert von Karajanin suojatti opiskeli lapsena viulua ja myöhemmin pianoa ja orkesterinjohtamista. Toinen sija Jansonsin oppi-isän mukaan nimetyssä Karajan-kapellimestarikilpailussa toi nuorelle kapellimestarille nimeä ja työtilaisuuksia.

Sairastelu haittasi Jansonsin viimeistä elinvuotta ja hän joutui perumaan useita esiintymisiä. Hän palasi kuitenkin parrasvaloihin Baijerin radion sinfoiaorkesterin johdossa lokakuussa.

Jansonsin kuolemasta uutisoi Suomessa ensimmäisenä Helsingin Sanomat.