Hyppää sisältöön

Mielenosoittajia tappanut poliisi on tuomittu kuolemaan Irakissa

Parlamentti hyväksyi pääministeri Adel Abdul Mahdin eropyynnön virallisesti sunnuntaina.

Irakilaiset kantavat turvallisuusjoukkojen tappaman protestoijan arkkua Bagdadissa. Kuva: Murtaja Lateef / EPA

Irakissa oikeus on tuominnut mielenosoittajia tappaneen poliisin kuolemaan, kertoo uutistoimisto AFP. Sunnuntaina annettu tuomio on ensimmäinen laatuaan jo kaksi kuukautta jatkuneiden, hallintoa vastustavien protestien aikana.

Oikeuslähteiden mukaan myös toinen mielenosoittajien tappamiseen osallistunut poliisi sai seitsemän vuoden tuomion osallisuudestaan tapahtumiin. Tuomiot liittyvät 2. marraskuuta Etelä-Irakissa kuolleisiin mielenosoittajiin.

Verisiksi yltyneissä mielenosoituksissa on kuollut ainakin 420 ihmistä. Tuhannet ihmiset ovat osoittaneet surunsa marsseissa ympäri maan. Sunnuntaina useaan provinssiin ympäri Irakin on julistettu surupäivä.

Mielenosoittajat huusivat iskulauseita Bagdadissa Irakin pääministerin Adel Abdul-Mahdin erottua perjantaina. Kuva: Murtaja Lateef / EPA

Parlamentti hyväksyi Mahdin eron

Irakin parlamentti on sunnuntaina hyväksynyt virallisesti pääministeri Adel Abdul Mahdin eropyynnön. Päätös oli yksimielinen eikä siitä tarvinnut äänestää, kertovat uutistoimistot.

Seuraavaksi parlamentin puhemies pyytää presidentti Barham Salehia nimeämään uuden pääministerin.

77-vuotias Mahdi ehti hoitaa pääministerin tehtävää vain vuoden ajan. Alussa hänestä toivottiin pääministeriä, joka onnistuisi taiteilemaan kilpailevien poliittisten tahojen ja ulkomaalaisten liittolaisten välillä.

Mahdin eroilmoitus tuli perjantaina pian sen jälkeen, kun Irakin korkein šiialainen uskonoppinut Ali al-Sistani oli kehottanut lainsäätäjiä pohtimaan uudelleen tukeaan hallinnolle ja varoitti sisällissodan uhasta.

Mielenosoittajat pitävät Irakin nykyhallintoa taitamattomana, korruptoituneena ja ulkovalloista riippuvaisena. Erityisesti heidän raivonsa kohdistuu naapurimaa Iraniin, jolla katsotaan olevan merkittävästi vaikutusvaltaa Irakissa.

Protestiliike tuo kansan yhteen

Iranin tukemat shiiat ovat pitäneet Irakissa valtaa sen jälkeen kun Yhdysvaltain ja Britannian johtama kansainvälinen liittouma syrjäytti vallasta sunnidiktaattori Saddam Husseinin vuonna 2003.

Mielenosoittajat sytyttivät tuleen Iranin konsulaatin Najafin kaupungissa Irakissa aiemmin tällä viikolla. Kuva: Haidar Hamdani / AFP

Irakin sunnivaltaiset alueet ovat lähteneet varovaisesti mukaan tämänsyksyiseen protestiliikkeeseen, sillä he ovat pelänneet, että hallinnon vastustaminen leimaisi heidät terroristeiksi.

Sunnuntaina sadat opiskelijat lähtivät kuitenkin kaduille sunnivaltaisessa Mosulissa kunnianosoituksena mielenosoituksissa kuolleille. Salaheddinin sunnienemmistöisessä provinssissa Bagdadin pohjoispuolella julistettiin puolestaan perjantaina kolmen päivän suruaika.

Jo kaksi kuukautta jatkuneiden protestien kerrotaan olevan isoimmat sitten vuoden 2003.

Lisää aiheesta:

Katso Areenasta Tom Kankkosen A-studion raportti: Irakissa mielenosoitukset jatkuvat – mitä mielenosoittajat haluavat?

.
.