1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Saksa

Varkaat iskivät jälleen saksalaismuseoon – Berliinin Stasi-museosta varastettiin kunniamerkkejä ja koruja

Äskettäin vietiin Dresdenin linnasta kallisarvoinen 49 karaatin valkoinen timantti.

Saksa
Esineitä Stasi-museossa.
Itä-Saksan salaisen poliisin Stasin museossa Berliinissä on näytillä paljon Stasin takavarikoimia esineitä.Lothar Steiner / AOP

Varkaat murtautuivat entisen Itä-Saksan salaisen poliisin Stasin museoon Berliinissä, kertoivat viranomaiset sunnuntaina.

Pitkäkyntiset rikkoivat poliisin mukaan ikkunan ensimmäisessä kerroksessa, hajottivat useita vitriinejä ja varastivat kunniamerkkejä ja koruja.

Vielä ei tiedetä varkauden tarkkaa ajankohtaa, mutta museon työntekijät havaitsivat rikotut vitriinit sunnuntaiaamuna.

Museon johtaja Jörg Drieselmann kertoi Tagesspiegel-lehdelle (siirryt toiseen palveluun), että teille tietymättömille joutuivat muun muassa Leninin kunniamerkki ja Karl Marxin kunniamerkki, joka oli aikanaan korkein kunnianosoitus kommunistisessa Itä-Saksassa. Saaliin joukossa oli myös sormuksia ja kello, jotka Stasi oli aikanaan takavarikoinut kansalaisilta.

Kommunistihallinnon kukistuttua monia Stasin takavarikoimia esineitä palautettiin takaisin niiden alkuperäisille omistajille. Jos omistajuus ei ole selvinnyt, esineet jäivät "lainaan" Stasi-museon näyttelyyn.

– Nämä eivät ole suuria aarteita. Mutta me olemme historiallinen museo emmekä ole varautuneet siihen, että joku murtautuu tänne, Drieselmann sanoi.

Timantti ja satakiloinen kolikko kateissa

Vain viikonpäivät sitten varkaat iskivät Dresdenin linnaan. Siellä saaliin arvo oli aivan toista luokkaa kuin Stasi-museon tapauksessa. Linnasta varastettiin nimittäin yli kymmenen miljoonan euron arvoinen 49 karaatin valkoinen timantti.

Timantti oli yksi yli kymmenestä timantein koristellusta esineestä, jotka varkaat ryöväsivät linnan Vihreään holviin tehdyssä röyhkeässä operaatiossa. Valkoinen timantti kuului miekkaan, joka oli koristeltu yhteensä 9 isolla ja 770 pienemmällä timantilla. Timantti on yksi arvokkaimmista esineistä Saksin vaaliruhtinaan August Väkevän kokoelmassa.

Maaliskuussa 2017 pitkäkyntiset iskivät Berliinissä Bode-museoon ja veivät mennessään sata kiloa painavan 24 karaatin kultakolikon. Neljä epäiltyä saatiin myöhemmin kiinni, mutta kolikkoa ei ole löytynyt.

Saksan kulttuuriministeri Monika Grütters kutsuikin äskettäin koolle kokouksen, jossa pohditaan museoiden turvallisuuskysymyksiä.

Lisää aiheesta:

Dresdenissä varastettujen jalokiviaarteiden pelätään jäävän kateisiin ikuisiksi ajoiksi

Dresdenin historiallisessa aarrekammiossa kävi varkaita – saaliiksi mittaamattoman arvokkaita kulttuuriaarteita

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi