Hyppää sisältöön

Italiassa suuren suosion saanut "sardiiniliike" vetoaa oikeistopopulismiin kyllästyneisiin nuoriin

Liikkeen mielenosoitukset ovat saaneet liikkeelle kymmeniätuhansia italialaisnuoria.

Nainen kantaa sardiinin muotoisia kylttejä mielenosoituksessa Milanossa. Kuva: Nicola Marfisi / EPA

Kymmenettuhannet ihmiset eri puolilla Pohjois-Italiaa ovat osoittaneet mieltään oikeistojohtaja Matteo Salvinia vastaan niin sanotuissa "sardiinimielenosoituksissa".

Nuoriin vetoava ruohonjuuritason liike on saanut nimensä tavasta, jolla suuri joukko mielenosoittajia pakkautuu kaupunkien historiallisille aukioille "kuin sardiinit".

Liike ei kanna mielenosoituksissa lainkaan mukanaan kylttejä. Osallistujilla on mukanaan vain pieniä sardiinin muotoisia merkkejä.

Sardiiniliikkeen mielenosoitus Milanossa 1. joulukuuta 2019. Kuva: Nicola Marfisi / EPA

Sardiiniliike sai alkunsa neljän italialaisnuoren aloitteesta Bolognan kaupungissa. Liike on saavuttanut suuren suosion erityisesti nuorten keskuudessa ja se on kasvanut nopeasti sosiaalisen median avustuksella.

– Halusimme täyttää tyhjiön, joka on muodostunut perinteisten puolueiden keskittyessä vihan ja pelon lietsomiseen, yksi liikkeen perustajista, 32-vuotias Mattia Santori sanoi.

Sardiiniliike on vastaisku populismin nousulle Italiassa, ja se ajaa ihmisläheistä politiikkaa, inklusiivisuutta, maahanmuuttoa ja ympäristönsuojelua.

Liike toimii usein yhteistyössä nuorten ympäristöliike Fridays for Futuren kanssa.

Mielenosoituksia on järjestetty Firenzin, Milanon, Bolognan, Modenan, Riminin ja Reggio Emilian kaupungeissa. Liike suunnittelee mielenosoituksia myös Torinoon, Napoliin ja Roomaan.

Joulukuun 14. päivä järjestettävään Rooman sardiinimielenosoitukseen odotetaan jopa miljoonaa osallistujaa.

Mielipidemittausten mukaan (siirryt toiseen palveluun) jopa 40 prosenttia italialaisista pitää sardiiniliikettä suurta suosiota nauttivan Salvinin suurimpana uhkana.

Lue myös:

.
.