Kajaanin nuoret pääsevät kertomaan huolensa opetusministeri Li Anderssonille maanantaina – "Emme me voi rajata ketään opiskelijoita pois"

Opetusministeri vierailee päivän aikana kaikilla koulutusasteilla.

Li Andersson
Vasemmistoliiton Li Andersson Yle Turun toimituksessa.
Li Andersson tutustuu maanantaina Kajaanin koulutukseen ihan joka asteella. Arkistokuva. Kalle Mäkelä / Yle

Opetusministeri Li Andersson vierailee Kajaanissa maanantaina 2. joulukuuta. Vierailun tavoitteena on käydä keskustelua koulutuspoliittisen selonteon pohjaksi.

Vierailunsa aikana Andersson vierailee useilla kouluilla aina esikoulusta ammattikorkeakouluun saakka. Kajaanin kaupungin koulutusliikelaitoksen johtaja Anssi Tuomisen mukaan tämä on hyvä asia, sillä kaikki koulutusasteet käsittävä koulutusjatkumo onkin yksi alueen ylpeyden aiheista.

– Koko koulutusasteikko esikoulusta ammattikorkeaan on kaupungin alaisena, mikä on erittäin harvinaista. Kajaani ei ole koolla pilattu, mutta silti koulutusjatkumo on hyvin hallussa, Tuominen sanoo.

Lisäksi lukiolla pidetään iltapäivällä avoin tilaisuus, jossa varsinkin nuoret pääsevät ääneen. Tuomisen mukaan paikalle on kutsuttu lukiolaisten lisäksi myös ammattiopiston ja ammattikorkean opiskelijoita. Tuomisen mukaan Andersson oli toivonut keskustelun keskittyvän pääasiassa lukio-opintoihin, mutta Kajaanin kaupunki oli vähän eri mieltä.

– On niin harvinaista, että opetusministeri saadaan paikalle, niin emme me voi rajata ketään opiskelijoita pois.

Tuomisen mukaan ministeri vierailee myös lukion oppitunneilla, varmistaakseen mahdollisimman pienimuotoisia kohtaamisia.

– Uskon, että siinä ainakin opiskelijat pääsevät esittämään kysymyksiä, Tuominen sanoo.

Tuominen kertoo, että vierailulla aiotaan esitellä ministerille Kainuun koulutuksellisia vahvuuksia, mutta myös tuoda esiin selviä huolenaiheita. Näistä yksi on oppivelvollisuusiän nostamiseen liittyvä rahoitus. Tuomisen mukaan valtion on uudistuksia lupaillessa varmistettava myös tarvittava rahoitus.

– Hieno ja ylevä periaate, mutta jos palvelunsaajien määrää lisätään, rahoitusta tulisi lisätä samassa suhteessa. Olisi ongelmallista, jos rahoitusta etsittäisiin vaikka peruskoulutuksen kautta.

Myös korkeakoulutuksen tärkeys aiotaan tuoda esiin.

– Kyllä meidän pitää pystyä sanomaan, että korkeakoulutuksen merkitys koko Kainuun alueelle on valtavan iso. Se on osa koulutusjatkumoa ja osa koko alueen tulevaisuuden varmistamista, Tuominen sanoo.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)