1. yle.fi
  2. Uutiset

Emeritusprofessori: Hallituspuolueet pyrkivät rauhoittamaan Postiin liittyvän tilanteen, pääministerin vaihtuminen ei ole mahdotonta

Valtio-opin emeritusprofessori katsoo, että hallitus tuskin kaatuu tiistain välikysymykseen.

Rinteen hallitus
Antti Rinne

Pääministeri Antti Rinne (sd.) on ajautunut Posti-kiistan vuoksi hankalaan tilanteeseen, joka lisää muiden hallituspuolueiden poliittista valtaa, arvioi valtio-opin emeritusprofessori Heikki Paloheimo Ylen aamussa.

Paloheimon mukaan keskusta ja vihreät voivat nyt painostaa Rinnettä erilaisin tavoin, koska hallituksen enemmistö on niin niukka. Jos keskusta tai vihreät lähtisi hallituksesta, niin hallitus menettäisi enemmistönsä.

– Arvioni on se, että hallituspuolueet pyrkivät saamaan tilanteen rauhoittumaan. Silloin ei lähdetä haastamaan edes sitä kysymystä, että pääministeri pitäisi vaihtaa, Paloheimo sanoi puhelimitse.

Paloheimo katsoo, että on epätodennäköistä, että Rinne joutuisi lähtemään pääministerin tehtävästä. Hän ei kuitenkaan pidä pääministerin vaihtumista mahdottomana asiana.

Postin ja valtioneuvoston välisestä viestinnästä ei selvyyttä julkisuudessa

Paloheimolle on syntynyt Posti-kiistaan liittyvästä sekoilusta kuva, että Antti Rinteellä ei ole ollut selkeää käsitystä siitä, miten valtiohallinnon linjaorganisaatiossa asioita hoidetaan.

– Tässä on jäänyt täysin epäselväksi se, onko tieto kulkenut huonosti vai onko kerta kaikkiaan puhuttu muunnettua totuutta siitä, mikä Postin ja valtioneuvoston keskinäinen viestintä on tässä tapahtumassa ollut.

Heikki Paloheimo
Heikki PaloheimoYle

Emeritusprofessorin mielestä Rinteen kannalta tilanteessa hankalaa on se, että pääministeri on yksin ilmoittanut, ettei hänen hallituksensa tule hyväksymään näitä palkanalennusratkaisuja.

Paloheimon mukaan olisi edellytetty, että valtioneuvosto tekee päätöksiä kollegiaalisesti.

– Hallitusohjelmassahan ei tällaisista asioista ole mitään. Se olisi edellyttänyt etukäteen hallituspuolueitten yhteistä sitouttamista tähän. Sitä Rinne ei ole tehnyt. Nyt hän saa kärsiä siitä.

Paloheimon mukaan hallitus tuskin tulee katumaan tiistain välikysymykseen, koska nykyisessä eduskunnassa ei ole oikein vaihtoehtoja Rinteen hallitukselle.

– Perussuomalaisia lukuun ottamatta puolueet pelkäävät vaaleja.

Lisää aiheesta:

Hallitus suuntaa katseensa välikysymykseen – tämän tiedämme hallituksen tilanteesta nyt

Yle seurasi: Viisikko ja ryhmäjohtajat päättivät neuvottelunsa ennen puoltayötä – hallitus valmistautuu tiistaiseen välikysymykseen

Mitä Posti-sotkussa tapahtuu seuraavaksi? Kokosimme Rinteen hallituksen seuraavat askeleet ennen tiistain välikysymystä

Lue seuraavaksi