Uusi kotisairaala aloittaa ensi keväänä Itä-Uudellemaalla

Ympäri vuorokauden toimiva kotisairaala hoitaa sekä parantumattomasti sairaita potilaita että tulehdus- ja infektiosairauksista kärsiviä.

sairaanhoitopalvelut
Lähikuva verikokeen ottamisesta.
Kotisairaala tuo hoidot lähelle parantumattomasti sairasta potilasta, hänen kotiinsa. Muun muassa verikokeiden ottaminen ja suonensisäinen lääkitys voidaan tehdä myös kotona.Mira Pelo

Jatkossa aiempaa suurempi joukko itäuusmaalaisia potilaita voi saada hoitoa omassa kodissaan, sillä tulevana keväänä Itä-Uudellamaalla aloittaa uusi, laaja kotisairaala.

Kotisairaala toimii Porvoossa, Loviisassa, Sipoossa, Askolassa ja Lapinjärvellä. Tällä hetkellä pienet yksiköt on vain Porvossa ja Lovisassa, josta on hoidettu osin myös lapinjärveläisiä.

Hoito on suunnattu sekä parantumattomasti sairaille potilaille että tulehdus- ja infektiosairauksista kärsiville. Kotisairaala antaa myös saattohoitoa, joten palliatiivisellä potilaalla on halutessaan oikeus kuolla myös kotonaan.

Potilaalle kotisairaala on vapaaehtoinen. Jos hän haluaa olla mieluummin sairaalassa, hän saa tarvitsemansa hoidon osastolla. Hoitohenkilökunta arvioi jokaisen tilanteen potilaan kanssa yhdessä.

Taustalla on siirtyminen Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alle, joka tuo lisää hoitajia ja lääkäreitä. Husin mukaan tämä malli tuo kunnille säästöjä.

Porvoon sairaalan johtavan lääkärin Kimmo Halosen mukaan ensimmäisinä vuosina tulee lisäkuluja, mutta laskelmien mukaan toiminta tulisi kannattavaksi kolmessa vuodessa.