IS: Pekka Haavisto yritti junailla Isis-leirin lapset salaa Suomeen – Ulkoasiainvaliokunta sai ministeriltä aivan päinvastaista tietoa

Eduskunnan ulkoasiainvaliokunta vaatii ulkoministeri Haavistolta asiasta pikaista selvitystä.

Pekka Haavisto
Pekka Hasavisto
Pekka Haavisto kiistää Ilta-Sanomien väitteet.AOP

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) yritti painostaa ulkoministeriön virkamiestä tuomaan konsulikyydillä Syyrian al-Holin pakolaisleirin lapset Suomeen, kertoo Ilta-Sanomat (siirryt toiseen palveluun).

Ministeri Haavisto ei ole halunnut kommentoida Ilta-Sanomien juttua. Hän on parhaillaan työmatkalla Haagissa.

IS:n tietojen mukaan ulkoministeriössä oli kehitelty Operaatio Korpi -nimellä kulkeva suunnitelma, jonka tarkoituksena oli kotiuttaa al-Holin pakolaisleirissä Syyriassa olevat suomalaislapset syksyllä Suomeen ilman äitejään.

Ulkoministeriön virkamies, konsulipäällikkö Pasi Tuominen kieltäytyi ehdotuksesta, Ilta-Sanomat kertoo. Ilta-Sanomien lähteiden mukaan tämä olisi ollut yksi syy siihen, että Tuominen pari viikkoa sitten syrjäytettiin tehtävistään.

Ilta-Sanomien mukaan Tuominen ei suostunut siihen, että hän olisi yksittäisenä virkamiehenä kantanut vastuun lakeja ja kansainvälisiä sopimuksia rikkovasta kotiutusoperaatiosta, josta ei oltu tehty poliittista päätöstä.

Haavisto on kiistänyt virkamiehen painostuksen Ilta-Sanomille.

Tuomisen syrjäytys on vahvistettu Ylelle ulkoministeriöstä. Tuomisen siirto pois tehtävistään on ollut konsulipalveluiden henkilökunnalle ikävä yllätys.

Niikko: Lasten tuominen yksin Suomeen rikkoisi lakia

Eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Mika Niikko (ps.) vaatii asiasta selvitystä ulkoministeri Pekka Haavistolta. Niikon mukaan valiokunta on saanut asiasta aivan päinvastaista tietoa.

– Meille on kerrottu, että lasten tuominen Suomeen ilman äitejä rikkoisi konsulilakia. Olemme myös ymmärtäneet, että tälläiseen ei ryhdytä, koska se olisi lainvastaista.

Ulkoministeri Pekka Haavisto on tulossa ulkoasianvaliokunnan kuultavaksi tiistaina. Niikon mukaan Haaviston selvitystä halutaan myös hallituspuolueissssa.

– Me ymmärrämme pienten lasten hädän, mutta lakia vastaan ei voi toimia, Niikko sanoo.

Perussuomalaisten kanta on ollut, että Al-Holista ei palauteta Suomeen Isis-taistelijoiden perheenjäseniä, ei naisia eikä lapsia.

Pääministeri Antti Rinne (sd.) on kommentoinut asiaa esimerkiksi eduskunnan kyselytunnilla. Hän on todennut kesäkuussa näin:

– Tällä hetkellä emme harkitse mitään erityisiä evakuointitoimenpiteitä.

Virkamies: En kommentoi millään tavalla

Yle pyysi maanantaina konsulipäällikkö Pasi Tuomiselta kommenttia asiaan.

– En kommentoi tätä asiaa millään tavalla, Tuominen totesi.

Ulkoministeriön ulko- ja turvallisuuspolitiikasta vastaava viestintäasiantuntija Pekka Shemeikka ei myöskään kommentoi Ilta-Sanomien tietoja tapahtumien kulusta.

Hän toteaa kuitenkin, että mahdollisuuksia al-Holin leirillä olevien suomalaisten auttamiseksi selvitetään kaiken aikaa.

– Avustamisen edellytyksihän tutkitaan ja on tutkittu jo pitkään. Tilannehan siellä leirillä on mennyt koko ajan huonompaan suuntaan, Shemeikka sanoo Ylelle.

Vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo on Brysselissä EU:n sisä- ja oikeusministereiden kokouksessa. Myös Ohisalo on kieltäytynyt kommentoimasta asiaa. Syynä on Ylen tietojen mukaan se, että IS:n "jutussa olevat tiedot eivät välttämättä pidä paikkaansa".

Essayah teki kirjallisen kysymyksen

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah jätti maanantaina asiasta kirjallisen kysymyksen hallitukselle.

Tiedotteessa Essayah viittaa Ilta-Sanomien tietoihin ja kirjoittaa, että kansalaisilla on oikeus tietää, miten asiassa on toimittu. Hänen mukaansa "hallituksen tiedotuslinja näin vakavissa asioissa ei voi olla se, ettei kommentoida tai ettei muisteta mitä on tehty".

– Siksi hallituksen tulee vastata, määräsikö ulkoministeri virkamiestä toteuttamaan al-Holin leirillä olevien lasten kotiutuksen ja toteuttamaan operaatio virkamiehen omissa nimissä ilman hallituksen poliittista päätöstä? Ja toisaalta liittyykö Tuomisen syrjäyttäminen ulkomisterin epävirallisen käskyn noudattamatta jättämiseen, Essayah kirjoittaa.

Hallituksen on vastattava kirjalliseen kysymykseen 21 päivän kuluessa.

Haaviston toiminnasta tehty kanteluita

Oikeuskanslerinvirastoon on tullut kanteluita ulkoministeri Haaviston toiminnasta. Kantelut koskevat väitettyä konsulipäällikkö Pasi Tuomisen painostusta ja syrjäyttämistä.

Kanteluita on tullut neljä ja ne ovat saapuneet tänään maanantaina. Kantelut olvat niukkasanaisia ja mahdollisesti lehtitietojen pohjalta kirjoitettuja, arvioidaan oikeuskanserinviraston kirjaamosta.

Oikeuskansleri valvoo hallituksen ja ministeriöiden virkatoimien lainmukaisuutta.

Lue myös:

Virkamiehen yllättävä syrjäytys kuohuttaa ulkoministeriön henkilökuntaa: "Meillä on pieni pelon ilmapiiri tällä hetkellä"