Analyysi: Rinteen hallituksen luottamus puntarissa – oppositio yrittää kaataa hallitusta

SDP:n ja keskustan heikot kannatusluvut lisäävät jännitteitä hallituksen sisällä.

Rinteen hallitus
Antti Rinne
Pääministeri Antti Rinne vastaa tiistaina opposition välikysymykseen.Pekka Sipola / AOP

Hallituksen sunnuntai-illan kriisineuvotteluista tiedotettiin niukasti, että keskusteltiin poliittisesta tilanteesta ja hallitus valmistautuu vastaamaan välikysymykseen tiistaina.

Hallituspuolueiden eduskuntaryhmien odotetaan kokoontuvan vielä ennen välikysymyskeskustelua. Ainakin keskustan ryhmässä on paineita hallituspolitiikan tuuletukseen.

Pääministeri Antti Rinne (sd.) oli eilen toiveikas. Hän vakuutti, että hallituksen toimintakyky on täydellinen.

Hallituksen toimintakykyä punnitaan lähipäivinä, kun oppositio testaa Posti-välikysymyksellään hallituksen rivien kestävyyttä. Opposition voimat eivät riitä hallituksen kaatamiseen, mutta oppositio voi aina yrittää hajottaa hallituspuolueiden rintamaa.

Kokoomuksen, kristillisdemokraattien ja nyt-liikkeen välikysymys on monikärkiohjus, jossa ajankohtaisen Posti-sotkun varjolla haastetaan omistajaohjausta ja työmarkkinapolitiikkaa.

Ay-demarit odottavat Rinteen tukea

Välikysymystekstissä viitataan Posti-neuvottelujen televisiokuviin, joissa työmarkkinakonkarien "neljän viisaan" työryhmän ja työriidan osapuolten lisäksi valtakunnansovittelijan toimiston pöydän ääressä istuivat mukana sekä omistajaohjausministerin että pääministerin valtiosihteerit.

Keskustan puheenjohtaja, elinkeinoministeri Katri Kulmuni (kesk.) on vaatinut hallituksen sisäisiä keskusteluja työmarkkinapolitiikan pelisäännöistä. Kulmunin mielestä työmarkkinaosapuolille on annettava rauha neuvotella eivätkä poliitikot saa puuttua työmarkkinaneuvotteluihin.

Työmarkkinapolitiikalla on suuri vaikutus talous- ja työllisyyspolitiikkaan, joten ei ole ihme, että monet pääministerit ovat jo ennen Rinnettäkin puuttuneet työmarkkinaneuvotteluihin.

Entisenä ammattiyhdistysjohtajana Rinteellä on erityinen palo työmarkkinakysymyksiin. Ammattiyhdistysliikkeessä vahvassa asemassa olevat sosiaalidemokraatit myös odottavat tukea "omalta" pääministeriltä.

Viiden puolueen hallituksessa pääministeriltä vaaditaan kuitenkin esiintymistä koko hallituksen yhteisen linjan puolesta.

Kannatushuolet pakottavat profiilin nostoon

Hallituksen ja pääministeri Rinteen askelissa näkyy, että hallituspuolueista sekä SDP:n että keskustan kannatus on surkeissa lukemissa.

Posti-kiistassa sosiaalidemokraatit saivat tilaisuuden osoittaa, että he ovat palkansaajan puolella. Pääministeri-puoluejohtaja Rinteen äänenpainot kohosivat samaan tahtiin kuin SDP:n kannatuslukemat vajosivat alaspäin.

Työmarkkinaneuvottelut ovat kuitenkin pahassa juntturassa. Teollisuusliiton ja Teknologiateollisuuden päänavaus takkuilee ja keväällä edessä ovat vaikeat sosiaali- ja terveydenhuollon ja opetusalojen palkkaneuvottelut, joissa kunnat ja valtio ovat työnantajan roolissa.

Hallituksen keskeisen tavoitteen, 75 prosentin työllisyysasteen, saavuttaminen vaatii malttia myös työmarkkinapöydissä. Kilpajuoksu palkankorotuksissa olisi myrkkyä kilpailukyvylle ja uusille työpaikoille.

Hallituspuolueista erityisesti valtiovarainministerin sallkua kantava keskusta vaalii Juha Sipilän (kesk.) hallituksen parasta perintöä eli Suomen kilpailukyvyn palauttamista. Keskusta maksoi vaaleissa raskaan hinnan kovasta talouspolitiikasta ja nyt keskustalla on näytön paikka, että kasvun hedelmiä voidaan jakaa myös heikoimmassa asemassa oleville.

Lue myös:

Yle seurasi: Viisikko ja ryhmäjohtajat päättivät neuvottelunsa ennen puoltayötä – hallitus valmistautuu välikysymykseen tiistaina

Hallitus suuntaa katseensa välikysymykseen – tämän tiedämme hallituksen tilanteesta nyt