Oppositio hyökkää hallituksen kimppuun välikysymyksellä Posti-sotkusta – katso suorana kello 14 alkaen

Hallitus on joutunut opposition tulilinjalle koskien Postia ja omistajaohjausta. Nyt hallituksen luottamus mitataan välikysymyksellä.

Pääministeri Antti Rinne ja kunta- ja omistajaohjausministeri Sirpa Paatero eduskunnan hiljaisella hetkellä viime perjantaina menehtyneen keskustan kansanedustaja Antti Rantakankaan muistolle eduskunnan täysistunnossa Helsingissä 26. marraskuuta 2019.
Oppositio haluaa selvyyden siitä, onko omistajaohjaus kunnossa, puuttuiko hallitus työmarkkinaneuvotteluihin ja puhuivatko ministerit totta eduskunnassa edessä.

Pääministeri Antti Rinteen (sd.) hallitus vastaa tänään tiistaina eduskunnassa opposition välikysymykseen koskien Posti-sotkua. Kysymystä seuraava luottamusäänestys on vuorossa huomenna keskiviikkona.

Välikysymyksen jättäjät kokoomus, kristillisdemokraatit ja Liike Nyt haluavat selvyyden siitä, onko valtion omistajaohjaus kunnossa, puuttuiko hallitus työmarkkinaneuvotteluihin ja puhuivatko pääministeri Rinne ja kunta- ja omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd.) totta eduskunnassa edessä.

Paatero erosi tehtävästään perjantaina ja jäi sairauslomalle sotkun seurauksena.

Posti-sotkusta käynnistynyt keskustelu pääministerin asemasta ja hallituksen toimintakyvystä kiihtyi eilisen aikana entisestään, ja keskusta ja SDP ajautuivat illan päätteeksi törmäyskurssille. Keskustan riveistä viestittiin, ettei pääministerillä ole enää puolueen luottamusta. Keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni toivoi SDP:n "vetävän johtopäätökset tilanteesta".

Rinne jyrähti illalla SDP:n puoluehallituksen kokouksen jälkeen keskustan suuntaan ja sanoi haluavansa puolueelta tänään selvän vastauksen siitä, onko sillä valmiuksia jatkaa hallitusyhteistyötä pääministerin kanssa vai ei.

– Täytyy todeta, että jos minun viestintä on epäselvää, niin tuon keskustan viestintä on vielä epäselvempää, totesi Rinne.

Hallituksella 117 edustajan enemmistö

Suurin oppositiopuolue perussuomalaiset ei ole mukana välikysymyksessä, mutta puolue on vaatinut kokoomuksen tavoin Rinteen eroa Posti-jupakkaan liittyen. Perussuomalaiset on kertonut haluavansa edetä asiassa omaa tietään ja puolue aikoo äänestää joka tapauksessa hallituksen luottamusta vastaan.

Välikysymys on opposition järein ase, mutta se johtaa harvoin hallituksen kaatumiseen. Tällaista on tapahtunut viimeksi yli 60 vuotta sitten.

Hallitus kaatuu, jos se ei saa eduskunnan enemmistöä taakseen luottamusäänestyksessä. Rinteen hallituksella on äänestyksessä 117 kansanedustajan enemmistö.

Perinteisesti kaikki hallituspuoleiden kansanedustajat tukevat äänestyksissä rivit suorana hallitusta. Nyt tilanne on kuitenkin epäselvä keskustan ja demareiden välisen nokkapokan vuoksi.

Voi olla, että sekä pääministeri ja hallitus kaatuvat, jollei keskusta palaa hallitusruotuun ennen välikysymysäänestystä. On myös mahdollista, että Rinne jättää tehtävänsä ennen välikysymyskeskustelua.

Posti-sotkua koskeva välikysymys on toinen välikysymys, jonka oppositio on jättänyt kohta puoli vuotta kestäneen vaalikauden aikana. Edellinen, kokoomuksen jättämä välikysymys koski hallituksen talous- ja työllisyyspolitiikkaa.

Välikysymyskeskustelua voi seurata Yle Areenassa ja Yle TV1:ssä kello 14 alkaen. Voit katsoa keskustelun klikkaamalla tämän jutun kuvaa.

Hallituksen luottamuksesta äänestetään huomenna keskiviikkona.

Lue myös: