1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. navetat

Näin suorassa verkkolähetyksessä syntyneiden vasikoiden arki on lähtenyt käyntiin – niiden elämää voi seurata vielä huomiseen

Kamerat poistuvat tiistaina maitotilalta, jota Yle on kuvannut yötä päivää verkkoon. Lähetyksessä on nähty myös kaksi syntymää.

navetat
Sonnivasikka katsoo kameraa.
Muutaman päivän ikäinen vasikka katselee maailmaa. Timo Sihvonen / Yle

Ylen navettasuora alkoi torstaina 28. marraskuuta Puolangan Mustolan tilan navetasta. Suorassa verkkolähetyksessä nähtiin jo alle vuorokauden kuluessa syntymä, kun Lana-niminen lehmä poiki sonnivasikan. Lauantaina myös Lupaus poiki sonnivasikan.

Vastasyntynyt Lanan vasikka tekee tuttavuutta aidan toisella puolella olevien vasikoiden kanssa.

Ylen navettasuorassa syntyneet pikkuvasikat voivat hyvin. Molemmat sonnivasikat syntyivät ilman ulkopuolista avustamista, sanoo Mustolan tilan omistaja Markus Heikkinen.

– Vasikat ovat tosi virkeitä, varsinkin Lanan vasikka. Myös Lupauksen vasikalla on normaali imurefleksi. Vasikoille annetaan aina emän ternimaitoa, siinä on ravinteet elämän käynnistykseen.

Vasikka makoilee karsinassa sininen lämpöliivi päällään.
Vastasyntyneellä vasikalla on lämpöpeite. Timo Sihvonen / Yle

Perjantaina ja lauantaina syntyneet vasikat elävät ensimmäisen viikon yksilökarsinassa. Syynä on vasikan terveys. Pienenä vasikat ovat herkimmillään ja tautivaara suurimmillaan, eikä niitä voida laittaa heti muiden vasikoiden sekaan, sanoo Heikkinen.

– Niissä voidaan tarkkailla tarkemmin vasikoiden elintoimintoja. Ryhmäkarsinaan ne pääsevät 1–2 viikon iässä, riippuen siitä, miten ne vahvistuvat. Jos on heikompi, niin voidaan pitää kauemmin.

Alkukasvu on hurjaa

Heikkinen kuvaa ryhmäkarsinaa ikään kuin ensimmäiseksi luokaksi. Vasikan pitää olla täysin terve ja sen pitää pystyä hakemaan ruokansa itse myös ryhmässä, ettei se jää toisten jalkoihin.

Vasikka saa korvamerkin viimeistään viikon kuluttua syntymästä. Korvamerkki on osa tunnistusjärjestelmää, jolla eläin erotetaan kaikista muista eläimistä koko EU:n alueella.

Vasikan alkukasvu on hurjan kuuloista. Ne saavat maitoa kahden kuukauden ikään saakka, samalla ne totuttelevat nurmirehun syöntiin. Syntymäpaino vaihtelee 40 ja 60 kilon välillä ja muutaman viikon kuluttua paino saattaa olla jo 100 kiloa, sanoo Heikkinen.

Vasikat nimetään tiistaina suorassa lähetyksessä

Vasikoille annetaan nimet tiistaina kello 12 alkavassa verkkosuorassa lähetyksessä Ylen verkkosivuilla. Nimiehdotuksia on tullut tähän mennessä jo yli 1 600 ja nimiä voi edelleen lähettää täällä. Nimen valitsee isäntä Markus Heikkinen.

– Katson listat läpi, ja jos jotkut nimet kovasti miellyttävät, valitsen ne. Ja jos on vaikeuksia valita hyvien ehdokkaiden välillä, niin arvon nimet, sanoo Heikkinen.

Vasikka katsoo kameraan karsinastaan.
Vasikka on arka vastasyntyneenä, mutta muutamassa päivässä uteliaisuus kasvaa. Timo Sihvonen / Yle

Navettasuora päättyy tiistaina nimen antoon. Samassa yhteydessä Markus Heikkinen vastaa yleisön kysymyksiin, joita voit esittää alta löytyvällä lomakkeella. Käymme myös kurkistamassa navetalla sellaisiin paikkoihin, joihin navettasuoran 360-kamerat eivät yllä.

Navettasuoran päättyessä se on jatkunut keskeytyksittä noin viisi vuorokautta. Suoran aikana olemme tehneet useita juttuja radioon, televisioon ja nettiin.

Lue myös:

27.11. Yle vie 360-kamerat seuraavaksi navettaan – viisi päivää kestävässä suorassa kuvataan yhden maitotilan arkea

28.11. Navettasuorassa syntyi toinen vasikka! Seuraa tästä 360-lähetystä suoraan suomalaiselta lypsytilalta

28.11. Näin suomalaiset käyttävät maitotuotteita: Maitolasit häviävät ruokapöydistä, juustoa popsitaan enemmän kuin koskaan

29.11. Ylen navettasuorassa nähtiin aamulla toinenkin poikiminen! Katso Lanan vasikan ensihetket ja ehdota vasikoille nimeä

29.11. Yle Urheilun Jussi Eskola selostaa vasikoiden tuijotuskisaa!

30.11. Sonnit teurastetaan luultavasti puolitoistavuotiaana, lehmät olisivat eläneet viitisen vuotta – näin navettasuoran vasikoille käy

1.12. Kysyimme, mitä vastaantulijat ajattelevat lehmistä ja navetoista – "Nehän suihkutetaan siellä hyvin ja hierotetaan hierontalaitteissa"

2.12. Kauanko emä ja vasikka saavat olla yhdessä? Sattuuko lypsyrobotti? Suomalaiset kysyivät lehmistä, ja nyt asiantuntijat vastaavat

2.12. Navettasuoraa on katsottu tuhansien tuntien ajan – "Toivottavasti nyt on ymmärrystä siitä, miten huippuoltavat heillä on"

Päivitetty 3.12.2019: Navettasuora on päättynyt. Vasikoille on valittu nimet ja tilan isäntä on vastannut kysymyksiin, joita ei enää ehdi esittää. Voit lukea vasikoiden nimet ja katsoa suoran päätöksen täältä.

Lue seuraavaksi