Rinne: Haluan vastauksen, onko keskusta mukana hallitusyhteistyössä – MTV:n mukaan keskusta kertoi epäluottamuksestaan pääministeriä kohtaan jo sunnuntaina

Hallitus vastaa tänään opposition välikysymykseen Posti-sotkusta ja omistajaohjauksesta.

Pääministeri Rinteen kommentti puoluehallituksen kokouksen jälkeen
Pääministeri Rinteen kommentti puoluehallituksen kokouksen jälkeen
Tekijät

Yle seuraa hallituskriisin käänteitä:

  • Pääministeri Antti Rinne (sd.) kertoi eilisiltana SDP:n puoluehallituksen kokouksen jälkeen, että hän haluaa keskustalta tiistaina selvän vastauksen siitä, onko heillä valmiuksia jatkaa hallitusyhteistyötä pääministerin kanssa vai ei. SDP:n puoluehallituksella on täysi luottamus Rinteeseen, kertoi SDP:n puoluesihteeri Antton Rönnholm.
  • Keskusta ilmoitti eilen, että sillä on epäluottamusta pääministeriä kohtaan, eivätkä Rinteen viikonvaihteessa antamat selvitykset ole riittäviä. Puoluehallitus toivoi, että SDP tekee tarvittavat johtopäätökset hallituksen toimintakyvyn palauttamiseksi.
  • MTV:n mukaan keskusta kertoi epäluottamuksestaan pääministeriä kohtaan jo sunnuntaina.

Pääministeripuolue SDP:n ja hallituspuolue keskustan välit ovat pahoin tulehtuneet. Keskustan riveistä viestittiin maanantaina, ettei pääministeri Antti Rinteellä (sd.) ole enää puolueen luottamusta.

MTV:n (siirryt toiseen palveluun) mukaan keskusta oli kertonut epäluottamuksestaan pääministeriä kohtaan jo sunnuntaina hallituspuolueiden ja eduskuntaryhmien kriisikokouksen jälkeen. Lisäksi Rinne sai MTV:n mukaan saman tiedon eilen iltapäivällä yhdeltä pidetyssä palaverissa eli ennen keskustan eduskuntaryhmän kokousta.

Poliittinen tilanne on seurausta useiden viikkojen ajan jatkuneesta jupakasta Postin ja valtion omistajaohjauksen ympärillä. Viime perjantaina omistajaohjauksesta vastannut ministeri Sirpa Paatero (sd.) kertoi eroavansa.

Pääministeri vastasi keskustan suunnalta tulleeseen paineeseen maanantai-iltana. Rinne moitti tiedotusvälineille hallituskumppaninsa viestintälinjaa, joka on hänen mukaansa epäselvä.

– Tällä hetkellä ei ole tietoa siitä, mitä he tarkoittavat ja haluavat tässä tilanteessa. Huomenna oman oikeusturvani takia haluan saada vastauksen ”kyllä” tai ”ei”, eli onko valmiutta jatkaa pääministerin kanssa hallitusyhteistyötä, Rinne sanoi.

– Täytyy todeta, että jos minun viestintä on epäselvää, niin tuon keskustan viestintä on vielä epäselvempää.

Rinteen mukaan hänellä on oikeus saada keskustalta nyt selkeät perusteet tilanteeseen. Helsingin Sanomille (siirryt toiseen palveluun)maanantai-iltana antamassaan haastattelussa Rinne totesi, että hän pyrkii löytämään tiistaiaamuna ajan keskustan puoluesihteerin sekä puheenjohtajan Katri Kulmunin kanssa käydäkseen keskustelun selvyyden saamiseksi tilanteeseen.

Kulmuni kertasi tiedotusvälineille maanantaina vielä hieman ennen puolta kahdeksaa sen, mitä hänen johtamansa puoluehallitus että keskustan eduskuntaryhmä olivat linjanneet.

– Meidän luottamuksemme on vahvaa viiden puolueen koalitiolle ja hallitusohjelmalle, mutta luottamus hallituksen toimintakykyyn on horjunut. Me toivomme, että sosiaalidemokraatit palauttaisivat sen, Kulmuni sanoi.

”Keskustan kanta on viestitty selkeästi”

Hallituksen on määrä vastata tiistaina eduskunnassa kokoomuksen, kristillisdemokraattien ja nyt-liikkeen välikysymykseen Postista ja valtion omistajaohjauksesta. Kysymystä seuraava luottamusäänestys on vuorossa keskiviikkona.

Myös SDP:n puoluehallitus oli maanantaina koolla. Kokouksesta tiedotettiin pian sen jälkeen, kun keskustan eduskuntaryhmän kokous oli päättynyt. Eduskuntaryhmä viestitti, että sillä on ”henkilöön liittyvää epäluottamusta”, vaikka hallituspohjalla onkin sen tuki.

Puoluesihteeri Antton Rönnholm sanoi tiedotusvälineiden edustajille illalla, että SDP:n puoluehallituksella on täysi luottamus pääministeriin.

Mikäli keskusta vetäisi lopullisesti tukensa Rinteeltä, mutta SDP ei, hallitus saattaisi kaatua. Tämä johtaisi uusiin hallitusneuvotteluihin.

Jos SDP taas taipuu esittämään uutta pääministeriehdokasta keskustan vaatimuksesta, saattaisi hallitus jatkaa pääministeriä lukuunottamatta nykyisessä kokoonpanossaan.

Lukuisista kysymyksistä huolimatta keskustan puheenjohtaja Kulmuni ei halunnut suoraan sanoa, vaatiiko puolue Rinteen eroa.

– Keskusta on sitoutunut hallituskoalitioon ja viiden puolueen hallitusohjelmaan, mutta tämä maa tarvitsee toimintakykyisen hallituksen. Sosiaalidemokraatit toivottavasti vetävät johtopäätökset tästä tilanteesta, että maahan saadaan toimintakykyinen hallitus, hän sanoi.

Aiemmin kokouksesta ulos tullut puoluehallituksen jäsen Johanna Häggman totesi, että keskustan kanta on viestitty selvästi SDP:n suuntaan.

Keskustan puheenjohtaja, elinkeinoministeri Katri Kulmuni.
Keskustan puheenjohtaja, elinkeinoministeri Katri Kulmuni poistumassa keskustan eduskuntaryhmän ylimääräisestä kokouksesta eduskunnassa.

Henriksson tuki Rinnettä päivällä, Ohisalo ei ota kantaa

Päivän poliittisia tapahtumia edelsi hallituspuolueiden puheenjohtajien ja eduskuntaryhmien puheenjohtajien kokous, joka kesti maanantaina myöhään yöhön.

Kokouksen sisällöstä tihkui hyvin niukasti tietoa julkisuuteen. Valtioneuvosto tviittasi kokouksen jälkeen, että puheenjohtajat kävivät keskustelun poliittisesta tilanteesta. RKP:n Anna-Maja Henrikssonin mukaan kokouksessa kerrattiin Posti-kiistan käänteitä.

Svenska Ylen mukaan kutsu keskustan puoluehallituksen kokoukseen tuli jäsenille jo eilen aamupäivällä. Puoluehallituksen kokouksesta olisi siis päätetty jo ennen eduskuntaryhmän kokousta eilisaamuna.

Muut hallituspuolueet eivät ole osallistuneet näkyvästi SDP:n ja keskustan väliseen kiistaan. RKP:n puheenjohtaja, oikeusministeri Anna-Maja Henriksson sanoi tiedotusvälineille, että pääministerille täytyy antaa "toinen mahdollisuus".

– Meillä on erittäin hyvä hallitusohjelma. Nyt tarvitaan vakautta. Kukaan meistä ei ole täydellinen. Tässä tilanteessa RKP tukee pääministeri Rinnettä, mutta toivon, että hallituksen sisällä keskustellaan tarkemmin jatkossa, Henriksson sanoi puolueensa eduskuntaryhmän kokouksen jälkeen.

Henrikssonin mukaan RKP:n ryhmän kokouksessa keskusteltiin paitsi Posti-kiistasta ja hallituksen sisäisestä tiedonkulusta myös ”muista asioista”. Hän ei halunnut kertoa tarkemmin, mitä nuo muut asiat ovat.

– Ne liittyvät liian varhaiseen kommentointiin asioissa, joissa hallituksella ei ole ollut vielä valmista kantaa, hän sanoi.

– Näkemyksemme on, että tätä Posti-asiaa ei ole hoidettu niin hyvin kuin olisi ollut toivottavaa. Kommunikaatiossa on ollut ongelmia ja olisi ollut syytä olla tarkempi, hän sanoi.

Ylen tietojen mukaan vihreät olivat varautuneet iltakokoukseen. Puolue oli aiemmin päivällä valmis tukemaan Rinnettä, mikäli pääministeri ja SDP sitoutuvat ”täysin avoimesti” ja rehellisesti kertomaan eduskunnalle ja tiedotusvälineille Posti-kiistan vaiheet.

Illalla vihreiden puheenjohtaja, sisäministeri Maria Ohisalo kommentoi STT:lle Brysselissä, että puolueen on nyt käytävä keskustelua. Hän ei vielä ottanut kantaa Rinteen luottamukseen.

Lue myös: