1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Hongkong

Kiina reagoi Yhdysvaltain Hongkongin mielenosoittajille osoittamaan tukeen: Rajoittaa Yhdysvaltain laivaston alusten pääsyä Hongkongiin

Kiina vaatii, että Yhdysvaltojen pitää lopettaa Kiinan sisäisiin asioihin puuttuminen.

Hongkong
Yhdysvaltain laivaston lentotukialus USS Ronald Reagan osallistui 13 valtion merivoimien yhteistapahtumaan Jeju-saaren läheisyydessä Itä-Kiinana merellä 11. lokakuuta.
USS Ronald Reagan -lentotukialus on vieraillut usein Hong Kongissa.EPA

Kiina on reagoinut Yhdysvaltain päätökseen ilmaista tukensa Hong Kongin mielenosoittajille rajoittamalla Yhdysvaltain laivaston alusten pääsyä Hongkongiin.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump allekirjoitti viime viikolla lain, jolla tuetaan Hongkongin ihmisoikeuksia ja demokratiaa.

Kiina vaatii, että Yhdysvaltojen pitää lopettaa Kiinan sisäisiin asioihin puuttuminen.

Samalla Kiina ilmoitti asettavansa pakotteita useille amerikkalaisille kansalaisjärjestöille, joiden toiminta on sen mukaan ollut moitittavaa. Listalla on muun muassa ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch.

Yhdysvaltain laivaston alukset käyvät säännöllisesti Hongkongissa niin sanoitulla "port call" vierailuilla. Ne ovat osa maiden välistä diplomatiaa, mutta tämän lisäksi ne tarjoavat mahdollisuuden aluksien huoltoon ja varastojen täydentämiseen.

Lue seuraavaksi