Komeita mutaatiokuusia on Kokkolassa kohta rivissä – kartiokuusen taimista uskotaan tulevan emonsa näköisiä

Taimille etsitään hyvää paikkaa, jossa ne saavat kasvaa rauhassa, mutta ovat mahdollisimman monen ilona.

kuusi (mäntykasvit)
Miehet nostettiin puun yläosiin ottamaan pistokkaita.
Pistokkaat otetaan puun yläosista.Päivi Seeskorpi / Yle

Kokkolan poikkeuksellisen komea kartiokuusi ei jää ainoaksi. Ilmeisesti geenimutaation koristamasta puusta otetuista vartteista on saatu joitakin kymmeniä taimia. Niistä muutama saadaan Kokkolaan keväällä kaupungin 400-vuotisjuhlavuonna.

Kuusesta otettiin toissa keväänä satakunta vartetta, jotka yritettiin saada kasvuun luonnonvarakeskuksen Punkaharjun yksikössä. Läheskään kaikki eivät onnistuneet, mutta Kokkola saa todennäköisesti 5–10 taimea, joista pitäisi Luken arvion mukaan tulla melko lailla emon näköisiä.

Vartettu kuusentaimi
Teijo Nikkanen / Luonnonvarakeskus

Luonnonvarakeskus oli yksi niistä, jotka kiinnostuivat pari vuotta sitten Kokkolassa pitkään varjellusta komeasta kartiokuusesta. Myös useampi kaupallinen taho otti yhteyttä kaupunkiin saadakseen osansa puusta, jota luonnehdittiin monistamisen arvoiseksi, vaikka ainutlaatuinen se ei ole.

Tuuhean, tikkunekkumaisen puun ulkomuoto selittyy ilmeisesti geenimutaatiolla. Se näyttää siltä, kuin puuta olisi leikattu säännöllisesti kasvun ajan.

Taimia tarjottiin Kokkolalle jo syksyllä, mutta kaupunki päätyi odottamaan kevääseen. Vuonna 2020 Kokkola viettää 400-vuotisjuhlaa, ja nyt tarkoituksena on löytää taimille hyvä paikka, jossa ne ovat mahdollisimman monen arkiliikkujan nähtävillä. Rakentamissuunnitelmia alueelle ei sovi olla.

– Sen pitää olla alue, jossa ne saisivat olla rauhassa seuraavat 100 vuotta, linjaa metsätalousinsinööri Ahti Räinä.

Kuusesta otetaan pistokasta.
Kokkolan kartiokuusesta otetaan pistokasta.Päivi Seeskorpi / Yle

Alkuperäinen mutaatiokuusi kasvaa poliisitalon vieressä. Sen erikoislaatuisuus hoksattiin, kun kuusi oli 3–4-metrinen. ja puuta onnistuttiin varjelemaan jopa poliisitalon rakennustöiden aikaan.

Nyt tulevat taimet ovat vasta alle 35-senttisiä. Kokkola toivoo saavansa Ruotsin kuninkaallisia vieraiksi juhlavuonnaan. Heille taimirivistöä ei kuitenkaan kannata sellaisenaan esitellä.

– Voidaan esitellä, mutta kierrätetään poliisitalon kautta, että näkee, mitä tuleman pitää. Ja sitten toivotetaan tervetulleeksi sadan vuoden päästä! hymyilee Räinä.

Kokkolan mutaatiokuusesta otettiin 100 jälkeläistä – "Nämä ovat sellaisia puita, että ne pitää jälkipolville säilyttää"

Kokkolan mutaatiokuusesta aletaan monistaa uusia – "Hienoimpia kartiokuusia, mitä olen nähnyt"