YK:n pääsihteeri Antonio Guterres läksytti lähes 200 valtion edustajia Madridin ilmastokokouksen avauspuheessaan hitaudesta ja kunnianhimon puutteesta ilmastotavoitteiden saavuttamiseksi.
– Valtioilla on nyt kaksi väylää valittavana: Joko antaa periksi ilmastonmuutokselle tai valita toivo.
Pääsihteeri muistutti viime aikojen lukuisista raporteista, joissa on todistettu jäätiköiden ja ikiroudan sulamisvauhdin kiihtymisestä, merenpintojen nousun uhasta ja fossiilisten polttoaineiden käytön kasvusta.
Kokouksen puheenjohtajamaa on Chile, joka muutama viikko sitten halusi siirtää jättitapahtuman pois omasta maastaan sisäisten levottomuuksien takia.
Päästöt nousevat, vaikka niiden pitäisi laskea
EU:n puheenjohtajamaana Suomella on näkyvä rooli Madridissa. Suomen pääneuvottelija ja yksi EU:n kolmesta pääneuvottelijasta on Outi Honkatukia.
Hänen tehtävänään on neuvotella EU:n ilmastotoimien rahoittamisesta, teknologiasta ja toimintavalmiuksien parantamisesta.
Honkatukia tulkitsee YK:n ilmastonäkemystä karuksi – osanottajat tietävät, kuinka nopeasti hiilidioksidipäästöjä pitäisi laskea, mutta todellisuudessa päästöt nousevat.

Madridin kokousta hän kuvaa tekniseksi välikokoukseksi, jossa ei odoteta uusia päästövähennyksiä.
– Niiden aika on ensi vuonna Glasgowissa, Skotlannissa.
Honkatukia nostaa Madridin kokouksen kärkeen neuvottelut markkinamekanismien toiminnasta. Tämä tarkoittaa, että päästövähennysten kaupan säännöistä on päästävä yksimielisyyteen.
– Markkinamekanismien olisi oltava sellaisia, että kaksoislaskenta suljetaan pois. Päästöoikeuksien myyjä ja ostaja eivät siis voisi laskea samaa päästövähennystä hyväkseen.
EU on mahdollisesti päättämässä Madridin kokouksen loppuhetkillä tavoitteista saavuttaa hiilineutraalisuus vuoteen 2050 mennessä. Unioni tiukentaa (siirryt toiseen palveluun) omaa sitoutumistaan vuoden 2030 osalta mahdollisesti ensi syksynä.
Syyskuun New Yorkin kokouksessa yli 70 maata ilmoitti uusista tavoitteista. Maiden päästöt ovat noin 10 prosenttia maailman ilmastopäästöistä.
Yhdysvallat on vielä mukana neuvotteluissa, sillä maan ero Pariisin sopimuksesta tulee voimaan vasta ensi marraskuussa.
Lue lisää: