1. yle.fi
  2. Uutiset

Turun Auransillan ruuhka-aikoja koskevaa läpiajokieltoa tarkkaillaan tammikuussa kameroilla

Turun kaupunki seuraa puolen vuoden ajan Auransillalle asetettua yksityisautoja koskevaa ajokieltoa ja päättää sitten jatkosta.

Turku
Auransilta
Kesäinen arkistokuva Auransillasta.Paula Koskinen / Yle

Turun keskustassa Auransillan yksityisautoja koskevaa ajokieltoa tullaan tarkkailemaan pääosin kameravalvonnan avulla. Ajokielto koskee arkipäiviä kello 7–9 ja 15–17 välillä.

– Kaupungilla on kattava liikennekameraverkosto, jolla liikenteen tapahtumat silmämääräisesti katsotaan. Lisäksi meillä on Aurajoen silloilla liikennelaskentaan soveltuvia tunnistimia, joilla saamme tilastoitua liikennemääriä, kertoo Turun kaupungin liikennesuunnittelupäällikkö Matti Salonen.

Auransillan ruuhka-aikoja koskeva ajokielto tulee voimaan heti tammikuussa ja sillä pyritään helpottamaan bussiliikennettä, joka on ollut toistuvasti myöhässä ruuhkien takia. Kielto koskee lähinnä yksityisautoilua, sillä sen ulkopuolelle on rajattu linja-autot, taksit, polkupyörät ja kuorma-autot. Samalla keskustan nykyinen läpiajokielto muutetaan koskemaan ruuhka-aikoja.

Matti Salosen mukaan liikenteen kehittyminen alueella on vielä arvailujen varassa.

– Mutta sitä vartenhan tulemme sitten tarkkailemaan tätä liikennettä.

Kaupunki kerää kokemuksia ajokiellosta puolen vuoden ajan, jonka jälkeen asiaa tarkastellaan Turun kaupunkiympäristölautakunnassa uudelleen.

Auransillalle tulossa kyltit

Ajokiellosta muistutetaan autoilijoita tammikuussa kylttien avulla. Salosen mukaan kyltit asennetaan paikoilleen loppuvuoden aikana ja paljastetaan sitten, kun kielto astuu voimaan.

– Kyltit asennetaan Auransiltaa lähestyville kaduille. Toivomme toki, että ihmiset sitten myös noudattavat näitä ajokieltoja. Autoilijoilla on varmasti aluksi haastetta, että he muistavat nämä ajat, mutta kyltit ovat siellä auttamassa.

– Joukkoliikenteen kannalta haaste tulee olemaan se, että tilanne vaihtelee päivän mittaan. Kaupungilla on hyvä seurantajärjestelmä joukkoliikenteen sujuvuudesta pysäkkiväleittäin. Analyyseja tästäkin tullaan sitten tekemään.

Lisäksi valvonnan edellytyksiä on käyty läpi jo etukäteen poliisin kanssa. Liikennevalvontaa tekee poliisi.

– Poliisin kanta on ollut se, että selkeän ajokiellon valvonta on helpompaa kuin läpiajokielto.

Lopullisesti Auransillan kulusta päätetään, kun kauppatorille rakentuva toriparkki on valmistunut.

Lue lisää:

Auransillan läpiajokielto tulee voimaan vuoden alussa – lievennettiin koskemaan ruuhka-aikoja

Lue seuraavaksi