1. yle.fi
  2. Uutiset

Revontulet ovat aurinkomyrskyjen luoma taivaallinen näytelmä, mutta hirmumyrsky voisi pistää maapallon polvilleen – tuore dokumentti nyt Areenassa

Voimakas aurinkomyrsky voisi olla tuhoisa, joten avaruussään ennustaminen on tärkeää. Vielä siihen ei pystytä.

revontulet
Revontulet ovat paljon enemmän kuin ilmakehään saapuvia hiukkasia
Revontulet ovat paljon enemmän kuin ilmakehään saapuvia hiukkasia

Revontulia on ihasteltu ja ihmetelty vuosisatoja, eikä niiden mysteeriä vieläkään ole onnistuttu ratkaisemaan. Lumoavalla ilmiöllä on myös tuhoava kääntöpuolensa: jättimäinen aurinkomyrsky voisi pistää nykymaapallon polvilleen.

Jotta aurinkomyrskyistä tiedettäisiin ennakolta, Helsingin yliopiston tutkimusryhmä kehittävät mallinnusohjelmia avaruussään ennustamiseksi.

Uutta revontulitutkimusta esitellään Simo Sipolan ohjaamassa dokumentissa, joka sai ensi-iltansa Rovaniemellä maanantaina. Dokumentti lähetetään TV1:llä keskiviikkona, mutta voit katsoa sen Areenasta jo nyt: Revontulien armoilla.

Sipola ja yksi päähenkilöistä, muoniolainen revontulikuvaaja Antti Pietikäinen, kertoivat dokumentista Ylen aamussa. Voit katsoa haastattelun klikkaamalla artikkelin pääkuvaa.

Katso myös: Revontulien armoilla – dokumenttielokuva aurinkomyrskyn vaikutuksista maapallolla

Miljardeja tonneja plasmaa sinkoutui avaruuteen

Avaruusmyrskyjen voimakkuuden mittarina pidetään vuonna 1859 tapahtunutta Carringtonin myrskyä. Se aiheutti lennätinlinjoihin niin kovan jännitteen ja kipinöinnin, että lennätinasemia syttyi tuleen. Revontulia nähtiin Karibialla asti.

Solflare.
Voimakas aurinkomyrsky sinkoaa avaruuteen valtavan määrän hiukkasia.NASA/SDO/AIA/Goddard Space Flight Center

Iso aurinkomyrsky oli lähellä myös vuonna 2012. USA:n avaruusjärjestö NASA ehti jo varoittelemaan kansainvälisesti myrskyn vaikutuksista. Maan ja meidän kaikkien onneksi pahin ei osunut kohdalle, kertoo dokumentissa haastateltu NASAn Goddardin aurinkofysiikan tutkimuskeskuksen varajohtaja Antti Pulkkinen.

– Miljardeja tonneja plasmaa, auringon materiaa, singottiin avaruuteen. Maalla kävi aika hyvä tuuri, kun koronan massapurkaus meni toiseen suuntaan, Pulkkinen sanoo.

Jos myrsky olisi iskenyt maahan, vaikutukset teknologiariippuvaiselle nykymaailmalle olisivat voineet olla tuhoisat: myrsky voisi lamauttaa satelliitteja ja näin lentoliikenteen ja tietoverkot, sähkönjakelussa voisi häiriytyä ja kännykkäverkot menisivät nurin.

Huomattavan aurinkomyrskyn mahdollisuus onkin huomioitu muun muassa kansallisessa riskiarvioinnissa.

Avaruussään ennustamisessa ollaan 1950-luvun tasolla

Tarkkaan ei kuitenkaan osata sanoa, miten Carringtonin myrskyn kaltainen tapahtuma vaikuttaisi, sanoo Helsingin yliopiston laskennallisen avaruusfysiikan professori Minna Palmroth.

– Se on tavallaan kauhistuttava ajatus. Jos minulta kysytään, mitä tällainen myrsky aiheuttaa meidän maapallollemme, vastaukseni on "emme tiedä", Palmroth sanoo.

Avaruusasema, alhaalla näkyy revontulia
Lähiavaruuden tapahtumien, avaruussään, ennustaminen on vielä toistaiseksi mahdotonta. Muun muassa suomalaiset tutkijat kehittävät kuitenkin keinoja, joilla revontulten salaisuudet saataisiin selville.Kuva: ESA / NASA

Palmroth vetää Helsingin yliopiston tutkimusryhmää, joka on kehittänyt järjestelmää lähiavaruuden ja revontulia aiheuttavien aurinkomyrskyjen mallintamiseen.

Auringon aktiivisuuden tiedetään muuttuvan syklisesti. Avaruussäätä eli yksittäisiä aurinkomyrskyjä ei kuitenkaan pystytä ennustamaan – vielä.

– Olemme ehkä samassa tilanteessa kuin tavanomaisen sään ennustamisessa oltiin 1950-luvulla. Eli jos tulossa on joku infrastruktuuriin vaikuttava tapahtuma, niin vielä emme voi ennustaa sitä. Mutta olemme menossa sinne päin, Palmroth sanoo.

Alimyrsky räjäyttää revontulet taivaalle, mutta miksi?

Palmrothin johtaman tutkijaryhmän kehittämän järjestelmän avulla tutkijat pyrkivät ratkaisemaan tärkeimmän selvittämättömän kysymyksen revontulten ilmenemisessä: mitä magneettikentässä tapahtuu, kun aurinkotuulen maan yöpuolelle venyttämä "pyrstö" katkeaa ja revontulet räjähtävät napa-alueiden taivaalle.

– Tämä on varmasti avaruusfysiikan yksi keskeisimmistä kysymyksistä – sanoisin, että kaikki tutkimusryhmät ovat jollakin tavalla tekemisissä tämän kanssa, sanoo Minna Palmroth.

Avaruusfysiikassa ilmiöstä puhutaan alimyrskynä.

Toinen tutkijoita askarruttava ilmiö revontulissa ovat niin sanotut sykkivät revontulet. Ne näkyvät taivaalla alimyrskyn laannuttua.

Tällä hetkellä tiedetään, että sykkivät revontulet vaikuttavat muun muassa ilmakehän koostumukseen. Mikä ilmiön merkitys on tai miten se liittyy esimerkiksi ilmastonmuutokseen, sitä emme vielä tiedä.

Lue myös:

Ilmatieteen laitos vetämään kansainvälistä avaruussääkeskusta – Suomi on alan tutkimuksen suurvalta

Avaruuden tilannekuva - avaruusjärjestöt panostavat taivaalta tulevien uhkien ennakoimiseen

Lue seuraavaksi