1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. presidentit

Vasta valitun presidentin vastaanotolla

Päiväkodin presidentti Erika Vuorio kätteli kavaljeerinsa Roope Ruuskan kanssa vieraita itsenäisyyspäivän juhlavastaanotolla Kouvolassa.

Kouvolan Lehvätien päiväkodin presidentinvaalien toiselle kierrokselle selvisi kolme ehdokasta. He keksivät itse omat vaalilupauksensa.

Vaaleissa äänesti vajaat sata lasta, joista nuorin oli vain vuoden ikäinen. 6-vuotiaan Enni Lehdon vaalikelpoisuus tarkastettiin vaaliluettelosta ennen kuin hän pääsi äänestämään.

Lapset pitivät vaaleja mahdollisuutena vaikuttaa omiin asioihinsa. Vaalitarkkailijat Saaga Koivula ja Aleksi Meriläinen tarkastivat, että kaikkien äänioikeutettujen nimet löytyivät vaaliluettelosta.

Suljetun lippuäänestyksen sijasta äänestys tapahtui puuhelmillä. Enni Lehdolla ja Aleksi Meriläisellä oli omat äänensä vielä ennen äänestystä hyppysissään.

Vaaliuurnina toimivat kunkin ehdokkaan kuvalla varustetut tötteröt. 6-vuotias Pihla Niskanen mietti vielä äänestyskopissa pitkän tovin ennen kuin päätti lopullisesti omasta ehdokkaastaan.

Kolme presidenttiehdokasta valittiin lasten joukosta esivaaleilla. Jokaisella ehdokkaalla oli oma tukiryhmänsä. Äänestyksen aikana 6-vuotiaat ehdokkaat Valtteri Lassila,Tatu Satukangas ja Erika Vuorio jännittivät vaalitulosta.

Vaalien järjestäminen ja äänestäminen ovat varhaiskasvatukseen kuuluvaa lasten osallistamista. Äänestyksen jälkeen kukin tukiryhmä laski oman ehdokkaansa äänet. Vaalipäällikkönä toimi lastenhoitaja Sari Tamminen.

Puuhelmiäänestyksen jälkeen presidentiksi valittiin Erika Vuorio 40 äänellä. Varsin tasaisessa vaalissa Vuorion vastaehdokkaat Valtteri Lassila ja Tatu Satukangas saivat hekin yli 20 ääntä.

Äänestystuloksen selvittyä presidentiksi valittu Erika Vuorio sai tukiryhmältään hurmioituneen ryhmähalin.

"Päiväkodin presidentin täytyy käyttäytyä hyvin, koska Tasavallan presidentti Sauli Niinistökin käyttäytyy hyvin."

Erika Vuorio

Koska päiväkodin presidentillä ei ole henkilökuntaa, Erika Vuorio joutui itse leipomaan Itsenäisyyspäivän vastaanotolle kakkuja. Avukseen hän sai tukiryhmäänsä kuuluneen Tiina Laineen.

"Presidenttinä lupaan päiväkotiin lisää askartelua."

Erika Vuorio

Presidentti Erika Vuorio ja hänen kumppaninsa 7-vuotias Roope Ruuska valmistautuvat aloittamaan Lehvätien päiväkodin itsenäisyyspäiväjuhlan. Vasta valittu presidentti ei hyväksy kiusaamista ja vaatii ruokarauhaa.

Presidentti Erika Vuoriolla oli nauhassaan koristekukkanen, jota hän saa kantaa ansiomerkkinä senkin jälkeen, kun hänen presidenttikautensa päiväkodissa on päättynyt.

Tekijät

Ville Vanhala

Julkaistu 5.12.2019

Lue seuraavaksi