Hyppää sisältöön

Koulut esittelevät nyt Youtubessa modernia opetusta, josta nousi syksyllä kohu: "Vanhemmilla on hämmennystä, että mitä siellä tapahtuu"

Uusi opetussuunnitelma ja koulutilat ovat herättäneet paljon kysymyksiä vanhemmissa. Nyt koulut vastaavat kysymyksiin esittelemällä tilojaan videoilla.

Metsäkoulussa voi kiivetä vaikka puuhun. Esimerkkiä näyttää Iina Kortelainen. Kuva: Kalle Purhonen / Yle

Lapset kirmaavat syksyisessä metsässä, opettaja opettaa kuivilla kepeillä matikkaa. Koululaiset tekevät retkikeittimellä ruokaa ja onkivat kaloja Saimaasta.

Tältä näyttää perjantainen koulupäivä Vehkataipaleen kyläkoulun kouluvideossa. (siirryt toiseen palveluun)

Saimaan saaristokunnassa Taipalsaarella sijaitseva koulu on valjastanut opetukseen voimavarat, joita paikkakunnalla löytyy yllin kyllin: metsän ja luonnon sekä paikallisten ihmisten asiantuntemuksen.

Koulu viettää joka perjantai koko koulupäivän metsässä, metsäkoulussa. Opetusta on samoissa aineissa kuin muutenkin, esimerkiksi vieraita kieliä.

– Olen oppinut aika paljon englanniksi metsään liittyviä asioita ja lajituntemusta, Vehkataipaleen koulun 6-luokan oppilas Sanni Niinimäki kertoo.

Vehkataipaleen koulun oppilaat Taika Kaijansinkko ja Sanni Niinimäki viettävät joka perjantain metsäkoulussa. Kuva: Kalle Purhonen / Yle

Toimivaa opetusta

Metsäkouluidean keksinyt Vehkataipaleen koulun apulaisrehtori Marjo-Riitta Toivari kertoo metsän osoittautuneen hyväksi opetusympäristöksi.

– Luonto rentouttaa ja rauhoittaa. Asiat jäävät paremmin mieleen kuin luokkahuoneessa istuskellessa, Toivari kertoo.

Toiminnallinen ja elämyksiä tarjoava metsäopetus on sopinut erityisesti vilkkaille oppilaille.

– Niiden lasten vahvuudet nousevat esiin, joille paikallaan istuminen on vaikeaa. He pystyvät näyttämään paljon paremmin omia vahvuuksiaan käytännön tekemisellä luonnossa, Toivari kertoo.

Vehkataipaleen alakoulun apulaisrehtori Marjo-Riitta Toivari. Kuva: Kalle Purhonen / Yle

Paikalliset ihmiset mukana

Vehkataipaleen koulun tulevaisuus oli uhattuna vielä vuosi sitten, kun Taipalsaaren kunta halusi lopettaa pienen koulun säästösyistä.

Koulun lakkauttamista vastustamaan nousi paikallinen kansanliike. Kunta joutuikin perääntymään lakkauttamissuunnitelmasta ja koulu sai jatkaa.

Paikalliset ihmiset ovat nyt vahvasti mukana myös metsäkoulun järjestämisessä.

– Toiminnassa on mukana paikallinen metsästysseura Eräkummit, Martat ja paljon myös oppilaiden vanhempia, apulaisrehtori Marjo-Riitta Toivari kertoo.

Paikallinen kyläyhdistys on teettänyt videon metsäkoulusta. Yhdistyksessä video nähdään mahdollisuutena kertoa koulun omalaatuisuudesta ja turvata näin koulun tulevaisuutta.

– Uskon, että positiivisen hengen esilletuominen vahvistaa koulun asemaa ja toivottavastihoukuttelee myös uusia asukkaita muuttamaan tänne, Vehkataipaleen kyläyhdistyksen jäsen Suvi Rasa kertoo.

Vehkataipaleen kyläyhdistyksen jäsen Suvi Rasa. Kuva: Kalle Purhonen / Yle

Uusi opetussuunnitelma antaa kouluille mahdollisuuden uudenlaiseen opetukseen ja toisaalta myös edellyttää käyttämään uusia tapoja opettaa.

– Mietimme, että jos opetusta pitää muuttaa joka tapauksessa, niin miksei meidän voimavaramme voisi olla luonto tässä lähellä, apulaisrehtori Marjo-Riitta Toivari kertoo.

Koulut pyrkivätkin nyt luomaan entistä enemmän omaa identiteettiään opetuksen kautta.

– Kun seuraa koulumaailmaa, niin tuntuu, että entistä enemmän kouluissa tapahtuu profiloitumista. Jokin koulu on erikoistunut esimerkiksi tietotekniikkaan tai yrittämiseen. Meidän erikoisuutemme on luonto, Toivari kertoo.

Filmintekijällä paljon tilauksia

Yhä useammin omasta erityisyydestä halutaan myös kertoa julkisuuteen juuri videon kautta.

– Tänä syksynä on tullut jo useampi videotilaus erityisesti alakouluihin, Vehkataipaleen koulun videon toteuttanut lappeenrantalainen filmintekijä Hiski Hämäläinen kertoo.

Hänen mukaansa kouluissa halutaan nyt kertoa minkälaista koulunkäynti on uuden opetussuunnitelman mukaisessa koulussa.

Filmintekijä Hiski Hämäläinen on saanut paljon tilauksia kouluilta. Kuva: Kalle Purhonen / Yle

– Vanhemmilla on hämmennystä, että mitä siellä koululla tapahtuu ja miksi uudet koulut ovat tietyn näköisiä ja miten siellä toimitaan. Videoilla pyritään selventämään näitä asioita. Hämäläinen kertoo.

Myös Opettajien ammattijärjestön OAJ:n kehityspäällikkö Jaakko Salo on havainnut, että koulut tekevät nyt paljon videoita esitelläkseen toimintaansa. Salon mukaan koulussa on tapahtunut viime vuosina muutoksia, mutta keskustelua julkisuudessa käydään usein omien vanhojen koulumuistojen perusteella.

– Videoiden tekeminen on lisääntynyt, mutta se ei johdu pelkästään uudesta opetussuunnitelmasta. Kouluilla on aina ollut velvollisuus esitellä omaa toimintaansa. Videot ovat vain moderni tapa tehdä tätä, Salo toteaa.

Tarve tiedottaa uusista tiloista ja toiminnasta

Uudet koulurakennukset ja toimintatavat ovatkin videoiden taustalla esimerkiksi Lappeenrannassa ja Imatralla.

Esimerkiksi Lappeenrannan kaupunki on tilannut videon (siirryt toiseen palveluun) Pontuksen koulusta, jonka uuden opetussuunnitelman mukaiset tilat ja opetustyyli ovat olleet julkisessa keskustelussa ja herättäneet myös arvostelua.

Myös Imatralle on rakennettu kolme uutta koulukeskusta, joista se teettää videot. Ensimmäinen video (siirryt toiseen palveluun) Vuoksenniskan koulukeskuksesta on jo valmistunut.

Imatran kouluvideoilla halutaan erityisesti kertoa siitä, mihin kuntalaisten rahat ovat menneet ja miltä uudenlaiset koulut ja koulunkäynti näyttävät nykyään.

– Haluamme esitellä, mikä on tämän hetken ja samalla myös tulevaisuuden koulu, Imatran kaupungin tiedotuspäällikkö Liisa Hupli-Oinonen kertoo.

Videoista on tullut myönteistä palautetta.

– Tänään viimeksi sain viestin, että vau, olen käynyt koulun 30 vuotta sitten. Onko se nykyään noin hienoa, Hupli-Oinonen kertoo.

Voit keskustella aiheesta kello 22 saakka.