1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. saastuminen

Kuuluisa uimaranta peittyi myrkylliseen vaahtoon – video

Chennain Marina Beach Etelä-Intiassa on viikonloppuisin kymmenien tuhansien matkailijoiden käyntikohde.

saastuminen
Chennain hiekkaranta on täynnä myrkkyvaahtoa
Chennain hiekkaranta on täynnä myrkkyvaahtoa

Etelä-Intiassa sijaitsevan Chennain suurkaupungin uimaranta on jo usean päivän ajan ollut myrkyllisen vaahdon peittämä.

Tamil Nadun osavaltion viranomaiset ovat varoitelleet, ettei vaahtoa kannata kosketella, koska siitä voi saada ikäviä iho-oireita.

Monet asukkaat eivät kuitenkaan ole kuulleet varoituksia tai eivät piittaa niistä. Kuuluisalla Marina Beachilla on ollut edelleen ihmisiä ja lapset ovat leikkineet vaahdossa sen kirpeästä hajusta huolimatta.

Vaahto on asiantuntijoiden mukaan käsittelemätöntä viemärijätettä, fosfaatteja ja muita saasteita, joita on huuhtoutunut mereen poikkeuksellisen voimakkaiden monsuunisateiden seurauksena. Chennaissa, kuten monessa muussakin Intian kaupungissa jätteestä käsitellään vain osa. Loput virtaavat mereen.

Samalla seudulla havaittiin kaksi vuotta sitten laaja kalakuolema, jonka arveltiin johtuneen saastepäästöstä.

Kalastajat ovat joutuneet toteamaan, ettei heidän saaliinsa mene kaupaksi.

Chennain rannikontutkimusinstituutti seuraa meren tilaa ja selvittää saastepäästöjen lähteitä. Instituutin mukaan Intian rannikolla suuria ympäristöongelmia aiheuttavat paitsi erilaiset jätteet, myös kaloja sairastuttava mikromuovi ja roskaaminen.

Vapaaehtoiset ovat ajoittain järjestäneet tapahtumia, joissa hiekkarannalta kerätään pois roskaa. Viime kerralla vapaaehtoisjoukko keräsi uimarannalta parissa tunnissa lähes tonnin jätettä.

Lähteet: AFP, Reuters

Lue seuraavaksi