Pikkuisen Kristiinankaupungin voimalaitosalue saa uuden elämän – hullujakin riskejä ottava yrittäjä teki suurinvestoinnin ja osti alueen

PVO:n voimalaitos suljettiin vuonna 2015. Suurelle tehdasalueelle on siitä lähtien etsitty uusia toimijoita.

yrittäjyys
En medelålders man med aningen grått kort hår står inne i en verkstad.
Petri Pihlajaniemi toivoo löytävänsä vanhalle tehdasalueelle useita toimijoita, joiden myötä Kristiinankaupunkiin syntyisi uusia työpaikkoja.Yle/Juho Teir

Pohjolan Voima (PVO) lakkautti Kristiinankaupungin voimalaitoksen kannattamattomana vuonna 2015.

Voimalaitos puretaan nyt vuodenvaihteessa, mutta suurelle tehdasalueelle jää edelleen rakennuksia, jotka kaipaisivat uutta käyttöä.

Nyt sitä on luvassa, sillä kristiinankaupunkilainen yrittäjä Petri Pihlajaniemi osti osan rakennuksista viime viikolla.

– Olen aina tykännyt tästä alueesta. Kun hiilivoimala lakkautettiin, näin, että täällä on potentiaalia vaikka mihin.

Pihlajaniemelle siirtyi kaupassa pari hehtaaria maata ja 3500-4000 neliömetriä rakennuksia; huoltorakennuksia, toimistotiloja, korjaamo- ja ruokasali.

– Alue on ainutlaatuinen. Vastaavaa tyhjillään olevaa kokonaisuutta, johon liittyisi syvä vesiväylä ja näin paljon infrastruktuuria ei ole koko maassa, Pihlajaniemi sanoo.

"Tämä avaa uusia mahdollisuuksia"

Kristiinankaupungin elinkeinokeskuksen toimitusjohtaja Angeligue Irjala on tyytyväinen siihen, että Karhusaaren alueella alkaa tapahtua.

– Alueen tulevaisuus on ollut suuri kysymysmerkki. Tämä avaa uusia mahdollisuuksia.

Karhusaareen on etsitty aktiivisesti uusia toimijoita. Jotain on löytynytkin, mutta koko alueen hyödyntämiseen tarvittaisiin suuri yritys.

Petri Pihlajaniemi on Kristiinankaupungissa sekä kaupunginhallituksen että -valtuuston jäsen. Hän on seurannut kaupungin kehitystä ja muun muassa negatiivista väestökehitystä viime vuodet. Hän toivoo, että investointi saisi trendin kääntymään.

– Pienestä kaikki alkaa.

Pihlajaniemi toivoo alueelle teollisuutta ja sitä kautta työpaikkoja.

– Se on kaiken perusta. Teollisuus ylläpitää palveluita ja sitä myöten pystymme säilyttämään koulut ja terveydenhuollon palvelut.

En stor röd tegelbyggnad.
Kaupan myötä Petri Pihlajaniemelle siirtyi muun muassa toimisto- ja korjaamotiloja sekä ruokasali tehdasalueelta.Yle/Juho Teir

Näppituntumalla

Petri Pihlajaniemi on viime vuosina investoinut erilaisiin hankkeisiin Seinäjoella. Viimeisimpänä on uutisoitu Seinäjoen torin tuntumassa sijaitsevasta vanhasta Pollarin talosta, jonka Pihlajaniemi siirrätti kokonaisena hotellinsa tontille odottamaan uutta elämää.

Seinäjoen hankkeet alkavat ainakin osittain valmistua ja valmistumisen myötä Pihlajaniemi pystyy keskittymään myös Karhusaaren alueen kehittämiseen.

Hän sanoo, että investointi on hänen mittakaavassaan suuri, mutta riskit eivät huoleta.

– Teen asioita vaiston varassa, näppituntumalla, ja väitän, että minulla on vähän liikemiesvaistoakin. En mieti kauaa sitä, kannattaako jotain ostaa vai ei. Aika näyttää.

"Tämä on vasta ensimmäinen askel"

Pohjolan Voiman omistukseen jää alueella edelleen noin sata hehtaaria, muun muassa voimalaitos, turbiinisali ja satama.

Voimalaitosta on puhdistettu vaarallisista aineista ja asbestista ja se puretaan vuodenvaihteen jälkeen. Kaikki muu on yhä myynnissä.

Petri Pihlajaniemi saattaa olla kiinnostunut hankkimaan alueesta vielä jotain lisää.

– Kaikki on mahdollista. Täällä on vaikka miten paljon mahdollisuuksia.

Pihlajaniemi kertoo käyneensä joitain neuvotteluja jo pienempien yritysten kanssa alueeseen liittyen. Tulevat vuodet näyttävät, mihin suuntaan se kehittyy.

– Tämä on vasta ensimmäinen askel siihen suuntaan, mitä voi tulla. Minulla on jotain suurta mielessäni, mutta mitä, sen näyttävät tulevat vuodet.

Aiheesta ovat kirjoittaneet Sofi Nordmyr artikkelissa Snart rivs kraftverket i Kristinestad – området får nytt liv tack vare lokal företagare ja Juho Teir artikkelissa Han ser stor potential i gamla kolkraftverksområdet i Kristinestad: Finns inte något liknande i Finland