1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Iran

Amnesty: Iranin poliisin ampumien mielenosoittajien omaisilta vaadittu luodin hinta ennen ruumiin luovuttamista

Ihmisoikeusjärjestön keräämien tietojen mukaan haavoittuneita mielenosoittajia on viety sairaaloista pidätyskeskuksiin.

Iran
Palanut bensa-asema.
Mielenosoittajat polttivat huoltoaseman marraskuun puolivälissä puhjenneiden protestien yhteydessä lähellä Teherania. Kuva on otettu 17. marraskuuta.EPA

Polttoaineiden hintojen korottamisen sytyttämät mielenosoitukset ovat johtaneet Iranissa yli 200 ihmisen kuolemaan, käy ilmi ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin todistusaineistosta (siirryt toiseen palveluun). Järjestö nosti maanantaina arvionsa uhrien määrästä aiemmasta 161 kuolleesta 208 kuolleeseen.

Amnesty on kuullut uhrien omaisten ja silminnäkijöiden kertomuksia, käynyt läpi ihmisoikeusaktivistien ja toimittajien keräämiä tietoja sekä tutkinut mielenosoituksissa kuvattuja videoita.

Turvallisuusjoukot ovat kerätyn materiaalin perusteella käyttäneet ampuma-aseita aseettomia mielenosoittajia vastaan, vaikka nämä eivät ole aiheuttaneet tilanteissa mitään uhkaa. Mielenosoittajia kerrotaan ammutun sekä rakennusten katoilta että lähietäisyydeltä. Myös pakenevia mielenosoittajia kohti on ammuttu.

Protesteja tukahduttamassa on Amnestyn mukaan ollut niin poliiseja, vallankumouskaartin jäseniä kuin siviilivaatteissa olleita puolisotilaallisia joukkojakin.

Amnesty on aiemmin julkaissut Twitterissä uhrien nimiä ja valokuvia.

Puuttuuko sisältö?

Ylen artikkeleiden yhteydessä voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkistamalla evästeasetuksesi alta olevasta linkistä voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Twitterissä

Omaisia kielletty järjestämästä hautajaiset

Amnestyn mukaan (siirryt toiseen palveluun) ammuttujen mielenosoittajien omaisilta on joissakin tapauksissa pyydetty ruumiiden luovuttamisen yhteydessä maksua surmaluodista tai protestissa tuhotusta omaisuudesta.

Viranomaiset ovat myös kieltäytyneet luovuttamasta ruumiita omaisille tai ovat siirtäneet ruumiita ruumishuoneilta salaiseen paikkaan. Omaisia on uhattu pidätyksellä, jos nämä järjestävät hautajaiset tai puhuvat medialle.

Amnestyn saamien tietojen mukaan viranomaiset ovat hakeneet sairaalahoidossa olleita loukkaantuneita mielenosoittajia, ja vieneet näitä pidätyskeskuksiin.

Ihmisoikeusjärjestö vaatii kansainvälistä yhteisöä tuomitsemaan mielenosoittajiin kohdistetun voimankäytön.

Iran on kiistänyt Amnestyn esittämät tiedot mielenosoitusten uhreista. Varasisäministeri Jamal Orfin mukaan uhriluku on liioiteltu.

Mielenosoitukset puhkesivat Iranissa marraskuun puolivälissä sen jälkeen, kun polttoaineen minimihintaa korotettiin yhdessä yössä 50 prosentilla.

Lisää aiheesta:

Amnesty: Iranin mielenosoituksissa yli 140 kuolonuhria

Iran on yhä taitavampi sulkemaan yhteydet ulkomaailmaan – Netin katkaiseminen on yleistyvä keino levottomuuksien tukahduttamiseksi

Iranilaiset raivostuivat bensan hinnan valtavasta korotuksesta – hallitus kiistää korotusten johtuvan talousvaikeuksista

Lähteet: AFP, AP

Lue seuraavaksi