Seinäjoen syöpähoitoihin kaivattu lisäys – Keskussairaalan päivänvalohuone pilkkoo ihosyövän esiasteita

Uusi päivänvalohuone yksinkertaistaa ja helpottaa syövän esiasteiden hoitoa Seinäjoen keskussairaalassa.

Päivänvalohuoneessa oleskellaan kaksi tuntia kerrallaan. Valo vaikuttaa rasvan kanssa niin, että syövän esiasteet pilkkoutuvat pois. Malliksi tuolissa rentoutuu osastonhoitaja Päivi Kumpula. Kuva: Tarmo Niemi / Yle

Seinäjoen keskussairaalan iho- ja allergiapoliklinikkalla oltiin maanantaina juhlamielellä. Vuoden kestänyt remontti oli ohi ja käyttöön oli saatu asianmukaiset hoitotilat monien ihosairauksien hoitoon.

Yksi suurimmista uudistuksista on päivänvalohuone, jossa voidaan hoitaa ihosyövän laaja-alaisiakin esiasteita ilman haitallista UV-valoa.

– Valossa ei ole yhtään ultaviolettisäteilyä, ainoastaan näkyvä valo tiettyä aallonpituutta. Valo aktivoi lääkkeen, joka laitetaan potilaan iholle ja tuhoaa syöpäsolun iholta, kertoo ylilääkäri Mirja Tuomiranta.

Huoneesta hyötyvät esimerkiksi munuaissiirtopotilaat, jotka ovat alttiita syövän esiasteille. Heitä seurataan normaalia tarkemmin ja hoidetaan tarvittaessa.

Hoitoa voidaan antaa monenikäisille potilaille, ja se on kivutonta ja miellyttävää. Lamppujen kuumotus on sen verran kovaa, että parin tunnin hoitokerran jälkeen saattaa tulla hieman hiki.

Jos tilassa ei ole hoidettavia, se toimii myös allergiapotilaiden odotustilana.

Ei uutta, mutta yleistyvää

Päivänvalohoitoa on annettu myös aikaisemmin, mutta melko kotikutoisesti. Käytännössä potilas on passitettu ulkoilemaan hoitorasvan ja aurinkorasvan kanssa.

– Hänelle on laitettu tätä lääkerasvaa ja sen jälkeen hän on siirtynyt kotiin, jos koti on ollut noin puolen tunnin matkan päässä. Tai hän on jäänyt tänne sairaalan maastoon, kuvaa osastonhoitaja Päivi Kumpula.

Ongelmana on ollut, että säätiedotukset ja UV-ennusteet eivät aina ole pitäneet kutiaan ja suunniteltu hoito on voitu joutua perumaan.

Lähin päivänvalohuone on jo ollut käytössä Vaasassa, ja nyt huoneita on tulossa pikku hiljaa myös muihin keskussairaaloihin, kuten Helsinkiin, Tampereelle ja Rovaniemelle. Aimmatkin hoitomuodot ovat silti edelleen käytössä.

– Meillä on muitakin hoitomuotoja ihosyövän hoitoon ja niitä on kätetty ja Vaasakin käyttää niitä edelleen. Ihosyövän hoito on edelleen aika yksilöllistä ja räätälöityä, Tuomiranta muistuttaa.

Valohoitojen lisäksi uusituissa tiloissa annetaan muun muassa lääkekylpyhoitoja, haavahoitoja ja paikallishoitoja sekä tehdään allergiatestejä.

Myös ennaltaehkäisy ja valistus on yhä isompi osa poliklinikan työtä, sillä netistä voi joutua myös väärän ja harhauttavan tiedon pariin.