Trump on arvaamaton uhka Johnsonin vaalikampanjalle – Johnsonin esikunta toivoo, että hän malttaa Nato-kokouksessa olla laukomatta brittivaaleista

Puolustusliitto Nato kokoontuu Lontooseen 70-vuotisjuhlaistuntoon. Huippukokousta varjostavat Britannian lähestyvät parlamenttivaalit.

Nato
Donald Trump maanantaina lähdössä Lontooseen, Naton huippukokoukseen.
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump maanantaina lähdössä Lontooseen, Naton huippukokoukseen.Shawn Thew / EPA

LONTOO Nato-johtajat 29:stä maasta kokooontuvat Lontooseen huippukokoukseen keskiviikkona juhlistamaan puolustusliiton 70-vuotispäivää.

Britannian pääministeri Boris Johnson ei aio tavata tärkeintä liittolaistaan Yhdysvaltain presidenttiä Donald Trumpia kahdenvälisesti Nato-kokouksen yhteydessä. Johnsonin joukoista kerrotaan, että Johnson haluaa välttää kaikki tilanteet, joissa Trump voisi avata suunsa ja möläyttää jotain koskien Britannian parlamenttivaaleja.

Mitään yhteistä lehdistötilaisuutta ei järjestetä.

Parlamenttivaalit ovat 10 päivän päästä, ja vaalien läheisyyden takia hallitus ei voi tehdä mitään poliittisia aloitteita.

Oppositiossa oleva työväenpuolue on syyttänyt pääministeriä kansallisen terveydenhuollon myymisestä amerikkalaisille, kun maat alkavat neuvotella vapaakauppasopimuksesta Britannian EU-eron jälkeen.

Nato-juhlakokous pidetään Johnsonin kannalta täysin erilaisissa tunnelmissa kuin miltä näytti, kun kokouksesta sovittiin. Britannia olisi esiintynyt puolustuksen suurvaltana ja itsenäisenä toimijana. Nyt se on poliittisesti pirstaleina, edelleen EU:n jäsen ja maassa käydään repivää vaalikampanjaa.

– Minkäänlainen puuttuminen toisen maan sisäisiin asioihin ei kuulu meidän perinteisiimme, Johnson sanoi radiohaastattelussa viime perjantaina.

Brittiyleisö ei suhtaudu suopeasti ulkopuolisten puuttumiseen maan asioihin.

Jotkut kannatuskyselyt povaavat konservatiiveille omaa enemmistöä parlamenttiin.

Viime kesäkuussa Trump herätti suurta paheksuntaa, kun hän laskeuduttuaan Lontooseen twiittasi, että Lontoon pormestari on täysi nolla. Sadiq Khan kuuluu työväenpuolueeseen.

Ranska on suututtanut kaikki

Torstaiaamun kolmituntisen huippukokouksen asialistalla on, miten suhtautua Kiinan strategisiin investointeihin lännessä ja miten valmistautua hybridisodankäyntiin sekä avaruuden aseistamiseen. Venäjä turvallisuusuhkana on tietysti vakioaihe.

Turkin hyökkäys Koillis-Syyriaan vienee kuitenkin suuren osan kokousajasta.

Lontoossa Mallilla riippui maanantaina Nato-maiden lippuja.
Lontoossa Mallilla riippui maanantaina Nato-maiden lippuja.Olivier Hoslet / EPA

Ranskan presidentti Emmanuel Macron hyökkäsi Natoa vastaan kutsumalla sitä “aivokuolleeksi”, ja perusteli sitä Euroopan ja Yhdysvaltain ristiriidoilla sekä Turkin sotilaallisilla toimilla Koillis-Syyriassa. Lausunto herätti Naton päämajassa Brysselissä paljon pahaa verta.

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg kertoo Naton viralliset kannat julkisuuteen. Sunnuntai-illan Andrew Marr -ohjelmassa haastateltu Stoltenberg vastasi Macronin kritiikkiin vahvistamalla, että Turkki on tärkeä jäsen, vaikka sen toimia Syyriassa monet liittolaiset ovatkin arvostelleet. Turkin rooli taistelussa Isis-järjestöä vastaan on Stoltenbergin mukaan lähes korvaamaton.

Yhdysvallat on arvaamaton kumppani

Pääsihteeri Stoltenbergin mukaan Yhdysvallat on ollut oikeassa vaatiessaan Eurooppaa kantamaan suuremman vastuun puolustusliiton rahoituksesta.

Macronin hyökkäys USA:ta ja Trumpia kohtaan on kääntynyt liittolaisten keskuudessa Yhdysvaltojen puolustuspuheiksi.

Saksan liittokansleri Angela Merkel on kommentoinut Macronin puheita ylimitoitetuiksi. Saksassa Yhdysvallat koetaan edelleen sen turvallisuuden suurimmaksi takaajaksi.

Itäinen Eurooppa, Puola ja Baltian maat ovat myös tyytyväisiä, sillä Venäjän Krimin valtauksen jälkeen Naton taistelujoukkoja siirrettiin alueelle ja ne ovat Yhdysvaltain johdossa.

Saksa on parantanut juoksuaan Naton rahoittamisessa ja luvannut päästä puolustusmenoissa vaadittuun kahteen prosenttiin BKT:sta kymmenessä vuodessa.

70-vuotisjuhlasta ei todennäköisesti tule kenellekään ilotulitusta. Macron odottaa puolustusliitolta enemmän poliittista johtajuutta ja EU:ta rakentamaan omaa puolustustaan.

Kokouksen isäntä, Britannian pääministeri Boris Johnson haluaa Britannian pysyvän Euroopan puolustusmahtina, mutta vaalien takia ei voi lupautua juuri mihinkään.

Trump haluaa kuluttaa vähemmän rahaa Euroopan puolustukseen. Ja pääsihteeri Stoltenberg toivoo, että Euroopan ja Yhdysvaltain välillä ei ole vastakkainasettelua.

Kokous alkaa keskiviikkoiltana kuningatar Elisabeth II:n tarjoamalla juhlaillallisella Buckinghamin palatsissa.