Haavisto kiistää painostusväitteet al-Holin asiassa – Suomalaislasten tilannetta selvittämään nimetty erillinen virkamies

Haaviston mukaan salaista operaatiota ei ole eikä hän ole painostanut ulkoministeriön konsulipäällikköä al-Holin pakolaisleirin suomalaislapsia koskevassa asiassa.

Ulkoministeri kommentoi kohua Isis-leirin lasten kotiuttamisaikeista
Ulkoministeri kommentoi kohua Isis-leirin lasten kotiuttamisaikeista

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) kiisti maanantai-iltana pitämässään tiedotustilaisuudessa painostaneensa ulkoministeriön virkamiestä al-Holin pakolaisleirin suomalaislapsia koskevassa asiassa. Haaviston mukaan myöskään mitään salaista suunnitelmaa al-Holin lasten kotiuttamiseksi ei ole olemassa.

– Kun näin uutisen, että on olemassa mysteerisuunnitelma tuoda lapset yksin Suomeen, se oli mysteerisuunnitelma minullekin. En ole itse valmistellut sellaista enkä tiedä virkakuntani sellaista valmistelleen.

Haaviston mukaan ulkoministeriö totesi jo kesällä, että kurdihallinto ei päästä lapsia yksin pois leiriltä, vaan vanhempien on oltava mukana.

Ilta-Sanomat (siirryt toiseen palveluun) kertoi maanantaina, että Haavisto olisi yrittänyt painostaa ulkoministeriön konsulipäällikköä Pasi Tuomista ottamaan vastuun Syyrian al-Holin pakolaisleirillä olevien suomalaislasten Suomeen tuomisesta. IS:n mukaan ministeriössä valmistellun operaation tavoitteena oli tuoda suomalaislapset Suomeen ilman äitejään.

IS:n mukaan Tuominen ei suostunut siihen, että olisi yksittäisenä virkamiehenä ottanut vastuun lakeja ja kansainvälisiä sopimuksia rikkovasta operaatiosta, josta ei ollut tehty poliittista päätöstä. Tämä oli lehden mukaan yksi syy Tuomisen syrjäyttämiseen tehtävistään pari viikkoa sitten.

Haaviston mukaan Tuomisen siirto tehtävistään ei kuitenkaan liittynyt al-Holin lasten kysymykseen, vaan ministeriön tehtävien normaaliin kiertoon.

– Pidän melko tavanomaisena toimintana ministeriössä tilanteita, joissa ministeri järjestelee organisaatiota tehokkaammaksi. Tuominen vastaa edelleen kaikista konsulipäällikön tehtävistä, ja al-Hol-kysymyksessä on erillinen henkilö, joka tällä hetkellä toimii kokopäiväisesti tässä al-Hol-verkostossa viranomaistehtävissä, Haavisto sanoi.

Al-Holista vastaamaan erillinen virkamies

Haaviston mukaan ulkoministeriö on toiminut asiassa oikeuskanslerin lokakuussa antaman päätöksen pohjalta. Sen mukaan hallituksen on pyrittävä kansainvälisen oikeuden ja konsulipalvelulain mukaisesti kotiuttamaan ainakin lapset.

– Ja mikäli lasten erottaminen vanhemmistaan on mahdotonta, ratkaisut pitäisi tehdä lasten edun ensisijaisuuden perusteella. Tässä päätöksessä edellytetään, että näitä lapsia tulisi auttaa kaikin keinoin. Tämä päätös on Suomen juridinen pohja tämän asian käsittelyyn, Haavisto sanoi.

Haavisto kertoi, että Al-Holin asioita valmistelemaan on nimetty erillinen virkamies kokopäiväisesti. Kyseinen virkamies valmistelee vain al-Holin leiriin liittyviä asioita ja leirillä olevien palautusta tapauskohtaisesti. Haavisto ei kertonut, kuka virkamies oli.

Helsingin Sanomat (siirryt toiseen palveluun) uutisoi hieman ennen lehdistötilaisuuden alkua, että hallitus olisi valmistelemassa leirillä olevien tapauskohtauksia palautuksia ja että sillä olisi koko hallituksen tuki.

– Oikeuskanslerin kannanoton jälkeen päätimme, että tämä on Suomen juridinen linja-asia. Nähtiin, että asiassa ei ole poliittista päätöstä, joka voisi tämän syrjäyttää, Haavisto sanoi.

Haaviston mukaan asiasta on informoitu muun muassa presidenttiä ja valtioneuvoston kansliaa.

Ulkoasiainvaliokunta vaatii selvitystä

Ulkoministeriöstä kerrottiin Ylelle maanantaina, etteivät virkamiehet ole saaneet eivätkä edes pyytäneet mitään perusteita Tuomisen siirtoon, ja että se tuli konsulipalveluiden henkilökunnalle yllätyksenä.

Eduskunnan ulkoasiainvaliokunta on vaatinut Haavistolta selvitystä asiasta, ja Haavisto on tulossa valiokunnan kuultavaksi tiistaina. Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah (kd.) on myös jättänyt asiasta kirjallisen kysymyksen hallitukselle. Oikeuskanslerinviraston mukaan Haaviston toiminnasta oli maanantai-iltapäivään mennessä tehty neljä kantelua.

Tehtävistään siirretty konsulipäällikkö Pasi Tuominen ei ole halunnut kommentoida asiaa medialle.

Päivitys 2.12. klo 22.46: Päivitetty ja muokattu kirjoitusasua selkeämmäksi.

Lue myös: