Hyppää sisältöön

Työntekijät hylkäsivät valtakunnansovittelijan sovintoehdotuksen teknologiateollisuuden palkkakiistaan, työnantajalle se oli kelvannut

Loppuvaiheessa kiistaa on ollut vain palkankorotusten suuruudesta. Kiistaa on hankaloittanuit erilaiset käsitykset kiky-tuntien vaikutuksesta korotuksiin.

Teollisuusliiton 1. varapuheenjohtaja Turja Lehtonen ja puheenjohtaja Riku Aalto saapuivat 29. elokuuta Etelärantaan, kun työehtosopimusneuvottelut Teknologiateollisuuden kanssa alkoivat. Kuva: Laura Hyyti / Yle

Teollisuusliitto on hylännyt valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala sovintoehdotuksen Teknologiateollisuuden ja Teollisuusliiton palkkakiistasta.

Sovittelija jätti ehdotuksen tänä iltana ja odotti siihen vastauksia klo 20.

Viime vaiheessa erimielisyyttä on ollut vientiteollisuuden työntekijöiden palkankorotusten suuruudesta, sillä muista kysymyksistä on sovittu jo aiemmin.

– Sovittelijan esitys ei valitettavasti vastaa laisinkaan sitä tasoa, jota olemme näissä neuvotteluissa hakeneet. Piekkalan 0,5 prosentin korotusesitys ensimmäiselle vjuodelle tarkoittaisi teknologiateollisuudessa työskenteleville noin 13 euron korotusta kuukausipalkkaan, Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto kommentoi esitystä.

Kaikkinensa korotukset olisivat olleet noin 1,6 prosenttia.

Aallon mukaan Suomen keskeisissä kilpailijamaissa on lähiaikoina tehty 2,5–3 prosentin vuositasolla liikkuvia korotuksia teknologiasektorilla.

– Teollisuusliitto on esittänyt hyvin maltillisia korotuksia, jotka eivät millään tavalla vaarantaisi suomalaisen teollisuuden kilpailukykyä, Aalto toteaa.

Työnantajaa edustavan Teknologiateollisuuden työmarkkinajohtaja Minna Helle pitää erittäin valitettava, ettei lakonuhka väistynyt. Jos lakko alkaisi, se aiheuttaa teknologiateollisuudessa erittäin merkittäviä tuotannon menetyksiä.

Teknologiateollisuus olisi hyväksynyt esityksen.

Neuvotteluja on vaikeuttanut erilainen näkemys kiky-tuntien vaikutuksesta palkankorotusten suuruuteen. Työnantajaliitto Teknologiateollisuus ilmoitti jo aiemmin olevansa valmis luopumaan kiky-tuntien jatkosta, mutta niistä luopuminen pienentäisi palkankorotuksia.

Teollisuusliitto on ilmoittanut aloittavansa ensi viikon alussa lakon, jos sopua ei saada aikaan. Monet muut liitot ovat ajoittaneet lakkonsa samaan aikaan. Niiden neuvotteluissa on ollut useampia auki olevia kohtia.

Teollisuusliiton ja Teknologiateollisuuden palkkaratkaisusta odotetaan suuntaa muiden alojen palkankorotusten tasoon.

Valtakunnansovittelija sanoo esityksenä palkantarkistuksista pohjautuvan Suomen Pankin näkemykseen. Sen mukaan kilpailukyky säilyisi ennallaan, jos palkkakustannusten nousu jää 1,7–2,5 prosenttiin.

Juttua korjattu klo 20.39: 0,5 prosentin korotus koskee ensimmäistä vuotta, ei koko kautta.

.
.