Ruotsissa roihunneista autopaloista epäillyt viisi nuorta vapautettiin – todisteet riittivät vain yhden nuorukaisen tuomitsemiseen

Kymmenien autojen tuhopoltto Göteborgin Frölundassa herätti suurta huomiota Ruotsin vuoden 2018 vaalien alla.

Ruotsi
Palaneita autoja. Taustalla lähiökerrostaloja.
Frölundassa sytytettiin 13. elokuuta 2018 tuleen noin 70 autoa. Kuva on otettu 14. elokuuta.Adam Ihse / EPA

Göteborgin käräjäoikeus on vapauttanut viisi elokuussa 2018 sytytetyistä autopaloista epäiltyä nuorta miestä. Poliisin keräämät todisteet eivät oikeuden mielestä olleet riittäviä, uutisoivat muun muassa Dagens Nyheter (siirryt toiseen palveluun), Ruotsin televisio SVT (siirryt toiseen palveluun) ja Expressen/GT (siirryt toiseen palveluun).

Oikeus tuomitsi kymmenien autojen sytyttämisestä epäillyn, nyt 17-vuotiaan nuorukaisen törkeästä tuhotyöstä. Koska tämä oli rikoksen tapahtuma-aikaan niin nuori, tuli tuomioksi 130 tunnin nuorisorangaistus. Lisäksi hän joutuu maksamaan noin 50 000 euron vahingonkorvaukset.

Syytteessä ollut kuusikko sytytti poliisin esitutkinnan mukaan yhteensä noin 70 autoa tuleen Göteborgin Frölundan lähiössä 13. elokuuta 2018. Kyseessä oli vakavin tuona iltana tehdyistä useista autojen tuhopoltoista lounaisessa Ruotsissa.

Tuhoutuneita autoja Frölundan torilla Göteborgissa 14. elokuuta
Tuhoutuneita autoja Frölundan torilla Göteborgissa 14. elokuuta 2018.Adam Ihse / EPA

Ainoa tuomion saanut nuori pystyttiin yhdistämään rikokseen, koska hänen vertaan löytyi poltettujen autojen rikotuista ikkunoista.

Poliisi kuuli tutkinnan aikana noin tuhatta ihmistä, mutta tutkintaa hankaloitti todistajien vaikeneminen.

Kolme poliisia tunnisti rikospaikalla kuvatuista videoista useita naamioituneita epäiltyjä näiden ruumiinrakenteen ja liikkeiden perusteella. Videoilla näkyvillä rikoksentekijöillä oli myös yllään samanlaiset vaatteet kuin sittemmin kiinni otetuilla epäillyillä.

Nämä todisteet eivät kuitenkaan vakuuttaneet Göteborgin käräjäoikeutta.

Stefan Löfven taustallaan poltettuja autoja.
Pääministeri Stefan Löfven vieraili Frölundassa 14. elokuuta 2018.Henrik Brunnsgård / EPA

Frölundassa tehty tuhotyö ajoittui Ruotsin valtiopäivävaalien alle, ja sai siksi vielä tavallistakin enemmän huomiota. Sekä pääministeri Stefan Löfven (sd.) että oppositiopuolue kokoomuksen puheenjohtaja Ulf Kristersson vierailivat tuolloin tapahtumapaikalla.

Lisää aiheesta:

Autot roihusivat Göteborgin lähiöissä: "Se oli organisoitua"

Ruotsi hermostui autopaloista: "Mihin olemme menossa?" - Kymmenien autojen polttaminen on toista kuin satunnaiset roihut