Hyppää sisältöön

Keskusta ja SDP törmäyskurssilla, välikysymys edessä tiistaina – kertaa tästä hallituskriisin viime päivien tapahtumat

Kokosimme tähän juttuun lyhyesti hallituskriisin lähipäivien vaiheet.

Rinne antoi toimittajille vain lyhyet kommentit SDP:n puoluehallituksen kokouksen jälkeen. Kuva: Lehtikuva

Posti-sotkusta alkanut keskustelu pääministeri Antti Rinteen (sd.) asemasta ja hallituksen toimintakyvystä kiihtyi maanantaina entisestään. Kokosimme tähän juttuun lyhyesti hallituskriisin viime päivien vaiheet.

Sunnuntai

Hallitusviisikko järjesti kriisikokouksen, josta kerrottiin julkisuuteen harvinaisen niukasti. Esimerkiksi kokouksen paikkaa ei kerrottu ulospäin eivätkä puheenjohtajat kommentoineet sisältöä mitenkään.

Puoleen yöhön jatkuneen kokouksen päätteeksi valtioneuvoston kanslia antoi julkisuuteen lyhyen tiedotteen, jossa kerrottiin viisikon keskustelleen "poliittisesta tilanteesta ja valmistautuneen tiistain välikysymykseen".

Aiemmin päivällä Rinne vakuutti Ylen haastattelussa, että hallituksen toimintakyky on täydellinen.

Maanantai

Usean hallituspuolueen eduskuntaryhmät ja puoluehallitukset kokoontuivat keskustelemaan tilanteesta. Keskusta ja SDP joutuivat illan päätteeksi törmäyskurssille.

Keskusta kokoontui ensin eduskuntaryhmän ja sitten puoluehallituksen voimin. Puoluehallitus ja eduskuntaryhmä tulivat samaan lopputulokseen: luottamus hallituksen toimintakykyyn on horjunut ja ilmassa on "henkilöön liittyvää epäluottamusta", mikä oli epäsuora viittaus Rinteeseen.

Keskusta ei kuitenkaan antanut selkeää vastausta siihen, vaatiiko luottamuksen palauttaminen pääministerin eroa. Sen sijaan puheenjohtaja Katri Kulmuni toivoi SDP:n "vetävän johtopäätökset tästä tilanteesta".

SDP:n puoluehallitus piti oman kokouksensa, jonka päätteeksi totesi, että puoluehallituksella on täysi luottamus pääministeriin. Rinne kritisoi keskustan viestintää kovin sanoin, ja totesi vaativansa keskustalta selkeän "kyllä tai ei" -vastauksen siihen, onko keskusta valmis jatkamaan hallitusyhteistyötä Rinteen ollessa pääministerinä. HS:lle (siirryt toiseen palveluun)maanantai-iltana antamassaan haastattelussa Rinne totesi, että hän pyrkii löytämään tiistaiaamuna ajan Kulmunin ja keskustan puoluesihteerin kanssa käydäkseen keskustelun selvyyden saamiseksi tilanteeseen.

MTV:n mukaan keskusta oli kertonut epäluottamuksestaan Rinnettä (sd.) kohtaan jo sunnuntaina hallituspuolueiden ja eduskuntaryhmien kriisikokouksen jälkeen. Lisäksi Rinne sai MTV:n mukaan saman tiedon eilen iltapäivällä yhdeltä pidetyssä palaverissa eli ennen keskustan eduskuntaryhmän kokousta.

Vihreät ei kokoontunut maanantaina. Puheenjohtaja, sisäministeri Maria Ohisalo sanoi kuitenkin Twitterissä, että vihreät on ollut valmis tukemaan Rinteen jatkamista pääministerinä, kunhan eduskunnalle tehdään selkoa kaikista epäselvyyksistä ja sitoudutaan kehittämään hallituksen toimintatapoja.

RKP asettui maanantaina eduskuntaryhmänsä kokouksen jälkeen tukemaan Rinnettä. Puheenjohtaja Anna-Maja Henrikssonin mukaan Posti-asiaa ei ole hoidettu niin hyvin kuin olisi pitänyt, mutta RKP haluaa antaa pääministerille uuden mahdollisuuden.

Tiistai ja keskiviikko

Hallituksen on määrä vastata opposition esittämään välikysymykseen Rinteen toiminnasta Posti-sotkun aikana. Rinne on luvannut vastata välikysymykseen itse. Välikysymyksen ovat jättäneet kokoomus, kristillisdemokraatit ja nyt-liike. Eduskunnan istunto alkaa kello 14.

Keskiviikkona eduskunnassa äänestetään, onko hallituksella eduskunnan luottamus. Keskiviikkona myös selviää, kuka valitaan perjantaina eronneen kunta- ja omistajaohjausministeri Sirpa Paateron (sd.) seuraajaksi.

Lue myös: