USA uhkaa lätkäistä ranskalaisviineille ja -juustoille jopa sadan prosentin tuontitullit digiverotuksen vuoksi

Presidentti Donald Trump yllätti myös Argentiinan ja Brasilian johdon ilmoittamalla ottavansa uudelleen käyttöön tullit maista tuleville teräs- ja alumiinituotteille. 

Tuontitulli
Asiakas tutkii ranskalaisia viinejä Los Angelesissä.
Ranskalaisia viinejä myyvä kauppa Los Angelesissa, Yhdysvalloissa.Etienne Laurent / EPA

Yhdysvallat uhkaa asettaa ranskalaisille tuontituotteille jopa sadan prosentin tullit vastatoimena sille, että Ranska on ryhtynyt verottamaan digitaalisten palveluiden yhdysvaltalaisia suuryhtiöitä.

Tullit kohdistuisivat 2,4 miljardin dollarin arvoiseen ranskalaistuontiin. Tullit koskisivat muun muassa ranskalaisia viinejä, juustoja ja jogurtteja.

Yhdysvaltain kauppaedustaja Robert Lighthizer sanoo, että tullit voisivat tulla voimaan jo tammikuussa.

Ranska otti kesällä käyttöön digitaalisen veron, joka koskee muun muassa Googlen, Applen, Amazonin ja Facebookin kaltaisia monikansallisia yrityksiä. Verolla pyritään rajoittamaan yritysten mahdollisuutta tehdä tulosta Ranskassa ilman, että yritykset maksaisivat samalla veroja maahan. Yhdysvallat katsoo, että tullit syrjivät erityisesti yhdysvaltalaisia yrityksiä.

Lighthizer sanoi, että Yhdysvallat aikoo tarkastella samantyyppisiä veroja myös Itävallassa, Italiassa ja Turkissa.

Ranska uhkaa Yhdysvaltoja vahvoilla vastatoimilla, jos se toteuttaa tulliuhkauksensa. Valtiovarainministeri Bruno Le Maire kertoo, että Ranska on keskustellut EU:n komission kanssa unioninlaajuisista vastatoimista.

Le Mairen mukaan Ranskan digitaalinen vero ei syrji Yhdysvaltoja, koska se koskee myös eurooppalaisia ja kiinalaisia yrityksiä.

Trump kutsui kiistaa vähäiseksi

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump arveli myöhemmin tiistaina, että tullikiista saatetaan pystyä ratkaisemaan.

Hän kommentoi asiaa ennen tapaamistaan Ranskan presidentin Emmanuel Macronin kanssa Lontoossa. Presidentit osallistuvat siellä Naton huippukokoukseen.

– Olen varma, että vähän ajan päästä asiat näyttävät hyvin ruusuisilta, toivomme niin. Niin yleensä tapahtuu meidän kahden välillä, saamme ratkaisun aikaan, Trump sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

Trump yllätti Brasilian ja Argentiinan metallitulli-ilmoituksella

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump yllätti myös Argentiinan ja Brasilian johdon ilmoittamalla ottavansa uudelleen käyttöön tullit maista tuleville teräs- ja alumiinituotteille.

Trumpin mukaan Brasilia ja Argentiina pyrkivät hyötymään Yhdysvaltain vahvasta dollarista laskemalla keinotekoisesti valuuttojensa arvoa.

Trump määräsi viime vuonna teräksen ja alumiinin tuontitulleja lukuisille maille, mutta ilmoitti myöhemmin lykkäävänsä niiden voimaantuloa muun muassa Argentiinan ja Brasilian osalta. Nyt Trumpin tuoreen Twitter-ilmoituksen jälkeen metallitullit astuvat siis uudelleen voimaan.

Trumpin ilmoituksen kerrotaan tulleen täytenä yllätyksensä Brasilian ja Argentiinan johdolle. Brasilian presidentti Jair Bolsonaro kertoi aikovansa keskustella aiheesta Trumpin kanssa. Myös Argentiinan tuotannosta vastaava ministeri ilmoitti pyytäneensä Yhdysvaltain viranomaisia neuvotteluihin yllätysilmoituksen jälkeen.

Lue myös:

Macron toivoo pääsevänsä Trumpin kanssa sopuun digijättien verotuksesta – Trump ehti uhkailla ranskalaisten viinien verottamisella

Lähteet: AFP, AP, Reuters, STT