Riihimäen kaupunginhallitus esittää Kanta-Hämeessä pysymistä

Kaupunki ei myöskään aio sitoutua jatkamaan maakunnallisen sotekuntayhtymän valmistelua.

Riihimäki
Läheltä
Yle

Riihimäen kaupunginhallitus esittää kaupunginvaltuustolle, ettei Riihimäki vaihda maakuntaa tai sairaanhoitopiiriä. Kaupunginhallitus päätti asian kokouksessaan 2. joulukuuta 2019.

Päätös Kanta-Hämeessä pysymisestä syntyi kahden äänestyksen jälkeen. Riihimäen kaupunginjohtajan Sami Sulkon tekemän esityksen mukaan kaupunki ei hae sairaanhoitopiirin eikä maakunnan vaihtoa toistaiseksi.

Miia Nahkuri (sd.) ehdotti, että kaupunginhallitus muuttaa Sulkon ehdotusta siten, että siitä poistetaan sana toistaiseksi. Ehdotusta kannattivat Nahkurin lisäksi Tommi Räty (sd.), Lauri Jormanainen (sd.), Erja Hirviniemi (vas.), Juha Hiltunen (vas.) ja Sari Jokinen (vihr.).

Alkuperäisen esityksen puolesta äänestivät Pirjo-Liisa Snellman-Tenhunen (kok.), Anna Merentie (kok.), Petri Siivonen (kok., sitoutumaton), Hannele Saari (kd.) ja Jari Heikkinen (ps.).

Äänestyksen jälkeen kaupunginhallitus poisti esityksestä sanan toistaiseksi.

Riihimäki ei pidä maakunnallisen sotekuntayhtymän jatkamista perusteltuna

Kaupunginhallitus äänesti myös Hämeen liitolle, Kanta-Hämeen kunnille ja Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin kuntayhtymälle annettavasta ilmoituksesta. Kaupunginjohtajan esityksen mukaan Riihimäki ei tässä tilanteessa pidä maakunnallisen sotekuntayhtymän valmistelun jatkamista perusteltuna, eikä sitoudu sen valmistelun jatkamiseen.

Juha Hiltunen (vas.) ehdotti, että Riihimäki sitoutuisi maakunnallisen sote-uudistuksen valmisteluun. Lisäksi Hiltunen esitti, että Riihimäen kaupunki päättää vapaaehtoisen maakunnallisen sote-kuntayhtymän valmisteluun sitoutumisesta, kun valtakunnallisen sote-uudistuksen linjaukset ovat selvillä. Hirviniemi (vas.) kannatti Hiltusen (vas.) ehdotusta.

Äänestyksen jälkeen alkuperäinen esitys pysyi voimassa äänin 8–3. Alkuperäisen esityksen puolesta äänestivät Nahkuri (sd.), Räty (sd.), Jormanainen (sd.), Snellman-Tenhunen (kok.), Merentie (kok.), Siivonen (kok., sitoutumaton), Saari (kd.) ja Heikkinen (ps.). Esitykseen muutosta halusivat Jokinen (vihr.), Hirviniemi (vas.) ja Hiltunen (vas.).

Riihimäen kaupunginvaltuusto ottaa kantaa kaupunginhallituksen esitykseen 9. joulukuuta 2019.