1. yle.fi
  2. Uutiset

Ilmastokokoukseen matkaavan Greta Thunbergin purjelaiva saapui Portugaliin

Atlantin ylitys nopealla katamaraanilla kesti lähes kolme viikkoa.

Greta Thunberg
Greta Thunbergin merimatka päättyy
Greta Thunbergin merimatka päättyy

Ilmastoaktivisti Greta Thunbergin toinen Atlantin ylitys on päättynyt. Häntä kuljettava alus saapui Portugalin pääkaupunkiin Lissaboniin tiistai-iltapäivällä.

16-vuotias ilmastoaktivisti kertoi saavuttuaan, että hän viipyy Lissabonissa muutaman päivän ennen kuin jatkaa Espanjan pääkaupunkiin Madridiin, missä eilen maanantaina alkoi YK:n suuri ilmastokokous. Thunberg aikoo osallistua perjantaina Madridissa ilmastomarssiin.

Aiemmin kerrottiin, että Thunberg lähtisi Lissabonista heti kohti Madridia.

Madridin kaksiviikkoinen ilmastokokous alkoi YK:n pääsihteerin karulla toteamuksella: Maailma on kaukana kestävästä kehityksestä

Thunberg matkusti kesällä purjelaivalla Yhdysvaltoihin. Hänen tarkoituksensa oli matkata edelleen Chileen, missä ilmastokokous oli alun perin määrä järjestää. Chilessä puhjenneiden levottomuuksien takia kokous kuitenkin peruttiin.

Uudeksi kokouspaikaksi valikoitui Madrid, mikä oli ongelma hiilidioksidipäästöjä välttävälle Thunbergille. Hän totesi matkustaneensa väärälle mantereelle ja tarvitsi apua päästäkseen Eurooppaan.

Thunbergin avuksi tulivat australialaiset videobloggarit Riley Whitlum ja Elayna Carausu, jotka tarjosivat hänelle kyytiä La Vagabonde -katamaraanilla. La Vagabonden reittiä voit seurata tästä linkistä (siirryt toiseen palveluun).

Thunbergin kriitikot huomauttivat, että hänen pyrkimyksensä vähentää hiilidioksidipäästöjä menivät osittain hukkaan, koska aluksen kapteeni Nikki Henderson saapui Yhdysvaltoihin Britanniasta lentokoneella.

Lue seuraavaksi