Hyppää sisältöön

Antti Rinne erosi pääministerin paikalta – mitä seuraavaksi tapahtuu?

Rinteen erossa on samanlaisia piirteitä kuin Jäätteenmäen lähdössä kesällä 2003.

Antti Rinne jättää eropyyntönsä presidentille.

Pääministeri Antti Rinne (sd.) jätti eronpyynnön tasavallan presidentille.

Presidentti hyväksyi pyynnön ja pyysi valtioneuvostoa jatkamaan toimitusministeristönä siihen saakka kunnes uusi hallitus on nimitetty.

Jos hallitus ei nyt pääministeriä lukuunottamatta muuten laajasti muutu, voidaan uusi hallitus nimittää hyvinkin nopeasti. Käytännössä eduskunta äänestää uudesta pääministeristä, jonka presidentti nimittää tehtäväänsä.

Edellisen kerran nyt käsillä olevan kaltainen tilanne oli kesällä 2003, jolloin keskustan pääministeri Anneli Jäätteenmäki joutui eroamaan. Tuolloin toiseksi suurin puolue SDP vaati pääministerin vaihdosta, ja uudeksi pääministeriksi nimitettiin aiemmin puolustusministerinä hallituksessa ollut keskustan Matti Vanhanen.

Nyt SDP joutuu pääministeripuolueena vaihtamaan Antti Rinteen toiseen henkilöön.

Lue tästä jutusta lisää Rinteen mahdollisesta seuraajasta:

Kuten Jäätteenmäen joutuessa eroamaan, nyt Rinteen tapauksessakin todennäköisesti mennään lyhyellä kaavalla, eli mitään laajoja hallitusneuvotteluja ei käydä.

Toki viime vuosina päähallituspuolueet ovat vaihtaneet pääministeriä myös muuten. Näin muun muassa Vanhasen kakkoshallitus muuttui Mari Kiviniemen (kesk.)hallitukseksi ja Jyrki Kataisen (kok.) hallitus Alexander Stubbin (kok.) hallitukseksi.

Myös on mahdollista, että pääministeri esittää presidentille pyynnön eduskunnan hajottamisesta ja uusista vaaleista. Perustuslain mukaan pääministerin pyynnön on oltava perusteltu ja lisäksi on kuultava myös eduskuntaryhmiä. Tämänkin jälkeen tasavallan presidentillä olisi asiassa harkintavaltaa, eli käytännössä uudet vaalit ovat varsin monen lukon takana.

Tämä vaihtoehto ei kuitenkaan ole nyt todennäköinen.

"Poikkeuksellinen mutta ei ainutlaatuinen"

Eduskunnan puhemies Matti Vanhanen piti myös iltapäivällä tiedotustilaisuuden, jossa hän katsoi tämän päivän olleen poikkeuksellinen mutta ei ainutlaatuinen.

Käytännön vaikutuksena eduskuntatyöhän Rinteen hallituksen erolla on muun muassa se, että välikysymyskeskustelu poistettu tältä päivältä.

Koska välikysymys on kuitenkin jätetty, tullaan se Vanhasen mukaan käsittelemään myöhemmin.

Uuden hallituksen muodostamisen Vanhanen totesi etenevän siten, että suurimman eduskuntaryhmän edustaja tulee kutsumaan eri ryhmät koolle.

Hallitusneuvottelujen rinnalla kuitenkin eduskunnassa jatkuu muun muassa ensi vuoden talousarvion käsittely.

Puhemies Vanhanen vetosikin vanhan hallituksen ryhmiin, että eduskunnan käsittelyyn tuotuja asioita edistettäisiin.

– Jotta meillä vuodenvaihteessa olisi budjettikirja olemassa, toiveeni on että vanha hallitusrintama veisi asiota eteenpäin.

EU:n ministerineuvoston suhteen Vanhanen totesi, että nyt on omaksuttava kanta, jonka mukaan kokouksiin osallistuvat ministerit saavat mandaattinsa eduskunnalta.

– Toivon että tämä EU:n puheenjohtajakausi viedään säntillisesti päätökseen, ja nyt kun poliittista hallitusta ei ole, niin se tapahtuu suoraan eduskunnan tuella, sanoi Vanhanen.

Vanhalla pohjalla viikossa – uudella pohjalla hitaammin

Vanhanen myös arvioi, kuinka pitkään uuden hallituksen saamiseen menee aikaa.

– Jos vanha hallituspohja jatkuu ja menetellään niin kuin vuosina 2003, 2010 ja 2014 on menetelty, kyse on maksimissaan noin viikon mittaisesta prosessista.

Kokonaan uusi hallituspohja olisi hänen mukaansa hitaampi vaihtoehto.

– Jos tulee hallituspohjaan muutoksia ja neuvotellaan kokonaan hallitusohjelma uudelleen, siitä on näyttöä myös viime vuosilta, se kestää viikoista jopa puoleentoista kuukauteen. Sitä on mahdotonta ennakoida, Vanhanen totesi.

Juttua päivitetty Rinteen eron toteuduttua.

Lue myös: