"Keskeistä on, että ymmärretään minkä kanssa ollaan tekemisissä" – arvorakennusten muuttaminen hotelleiksi vaatii historian tuntemusta

Kemissä lähes satavuotias osittain suojeltu entinen historiallinen museo on muuttumassa majoitustiloiksi.

rakennukset
Vanha Kemin historiallinen museo, johon rakennetaan hotellia.
Arkkitehti Birger Federleyn suunnittelemaan historialliseen rakennukseen suunnitellaan huoneistohotellia.Antti Ullakko / Yle

Lapin kaupungeissa on viime vuosien aikana muutettu useita vanhoja rakennuksia hotellikäyttöön. Historiallisten rakennusten korjaus- ja muutosurakoihin erikoistuneen arkkitehdin mukaan tämä on hyvästä, jos se jatkaa rakennusten käyttöikää. Tärkeintä on, että muutokset tehdään historiaa kunnioittaen.

Tuorein esimerkki arvorakennukselle keksitystä uudesta elämästä löytyy Kemistä, missä entisen historiallisen museon lähes satavuotias rakennuskokonaisuus on muuttumassa majoitustiloiksi.

Talon julkisivu ja rappukäytävä on suojeltu ja niinpä remontin suunnittelussa on menty eteenpäin suojeluarvot edellä. Taloa koskevan rakennushistoriallisen selvityksen on tehnyt arkkitehti Antti Nyman.

– Keskeistä on se, että otetaan aina selville rakennuksen historia, että ymmärretään minkä kanssa ollaan tekemisissä ja että millä tavalla voidaan puuttua siihen rakennukseen, sanoo Nyman.

Lapissa on viime vuosina muutettu useita vanhoja rakennuksia majoituskäyttöön. Esimerkiksi Tornion Grand Hotel toimi viimeksi pakolaisten vastaanottokeskuksena ja sitä ennen yhteislyseon lukiona.

Rovaniemellä Hotel Haawe on vanha osuuskaupan talo, Arctic Light hotel on puolestaan entinen Rovaniemen kauppalantalo. Kemissä myös hotelli Toivola on entinen kansalaisopisto.

Vanha rakennus haastaa elinkaariajattelun

Suomessa ja etenkin Lapissa on vähän vanhaa rakennettua ympäristöä. Antti Nymanin mielestä siksi joka ikinen vanha hyväkuntoinen rakennus pitäisi säilyttää.

– Minä en sano, että rakennettua ympäristöä ei saisi kehittää. Vanhat rakennukset ja vanha rakennettu ympäristö tulee ottaa huomioon ja ehdottomasti mukaan muutokseen ja jättää rikastuttamaan ympäristöä, Nyman sanoo.

Arkkitehti Antti Nyman seisoo Kemin vanhan historiallisen museon edessä kadulla.
Arkkitehti Antti Nymanin mielestä rakennettua ympäristöä saa ja pitää kehittää, mutta vanhojen arvorakennusten historia pitäisi ottaa huomioon ja säilyttää.Jari Peltoperä / Yle

Nykyään ajatellaan, että rakennuksilla olisi jokin elinkaari eli että ne toimisivat tietyssä käytössä jokusen vuosikymmenen. Vanhat hyvin tehdyt rakennukset haastavat elinkaariajattelun, kunhan huolehditaan että kosteutta ei pääse rakenteisiin alhaalta eikä ylhäältä.

– Tämä rakennus hyvin todistaa sen, että käyttämällä luonnollisia massiivisia rakenteita saadaan irrottauduttua koko elinkaariajattelusta. Rakenteet toimivat niin kauan, kun niistä pidetään huolta, toteaa Nyman.

Birger Federleyn suunnitelma oli aikaansa edellä

Kaupungin ydinkeskustassa sijaitseva vuonna 1928 valmistunut päärakennus rakennettiin aikanaan Yhdyspankin käyttöön. Sen jälkeen siinä on toiminut myös posti, apteekki, kirjasto ja viimeksi Kemin kaupungin historiallinen museo.

Rakennushistoriallinen selvitys paljasti, että arkkitehti Birger Federleyn suunnittelema talo oli rakennusteknisesti aikaansa edellä. Seinärakenne muistuttaa puurakentamisessa yleistyvää CLT-rakennetta.

Rakennuksen seinien runko on pystylankuista. Molemmin puolin pystylankkuja on höyläponttilauta ja ulkopinnassa 30 millin savitiililaatta ja kalkkirappaus, luettelee arkkitehti Antti Nyman.

– Silloin 20-luvun lopussa talon suunnitellut arkkitehti Birger Federley on toiminut Tampereella teknillisen opiston rakennusopin opettajana. Ja ehkä se selittää rakennetta, mikä tässä rakennuksessa on, Nyman sanoo.

Nymanin mukaan talo on suorastaan erinomaisessa kunnossa.

Kemin kaupunki myi tarpeettomaksi jääneen kiinteistön huutokaupalla keväällä. Keskustan arvorakennuksen hinnaksi tuli 95 000 euroa. Sen osti kiinteistöyhtiö, joka aikoo remontoida sen majoitustiloiksi ja vuokrata huoneistohotelliyritykselle.

Lue myös:

Vanhaa tehdasyhdyskuntaa raivataan esille Kemissä – huonokuntoista puustoa poistetaan

Engel ja Aalto muuttivat kylät kaupungeiksi – muutaman arkkitehdin kädenjälki näkyy koko Suomessa