Itsenäisyyspäivän paraati valtasi Ratinan ja vyörytti tankit, Hornetit sekä oikeat hevosvoimat Tampereen katukuvaan – katso tallenne paraatikatselmuksesta

Panssarijoukot ovat vahvasti edustettuina itsenäisyyspäivän paraatissa. Erikoisuutena on myös suuri ratsukko-osasto.

Itsenäisyyspäivän paraati
Itsenäisyyspäivän paraatin valmistelua Tampereella.
Itsenäisyyspäivän valtakunnallisen paraatin katselmus Tampereella.

Itsenäisyyspäivän valtakunnallinen paraati järjestettiin tänään Tampereella. Paraatikatselmus vietiin läpi vesisateisella Ratinan stadionilla puoliltapäivin noin 7 000 katsojan ollessa paikalla. Poliisin mukaan paraatin ohimarssia seurasi myöhemmin iltapäivällä Tampereen valtatien ja Hatanpään valtatien varrella jopa 30 000 katsojaa.

Paraatijoukkoja oli Maa-, Meri- ja Ilmavoimista, Rajavartiolaitoksesta, Maanpuolustuskorkeakoulusta, Puolustusvoimien logistiikkalaitoksesta sekä veteraani- ja maanpuolustusjärjestöistä. Paraatiin osallistui yhteensä noin 1 300 henkilöä.

Paraatin otti vastaan Puolustusvoimien sotatalouspäällikkö, kenraaliluutnantti Timo Rotonen. Paraatin kunniavieraina oli sotaveteraaneja ja lottia, joille oli järjestetty parhaat paikat viereiseen Ratinan kauppakeskuksen yläkerrokseen.

Ohimarssin erikoisuutena ratsukko-osasto

Stadionin viereisellä Tampereen valtatiellä järjestetyssä ohimarssissa oli tänä vuonna erikoisuutena paitsi erityisen runsas panssaroitu kalusto myös lopussa nähty 30 hevosen ratsukko-osasto, jonka oli asettanut Tampereen seudun ratsuväen kilta.

Ratsastajat olivat reserviläisiä ja ratsut pääosin suomenhevosia. Puolustusvoimat lopetti hevostoiminnan jo 1990-luvun alkupuolella, mutta perinnetoiminta jatkuu edelleen useilla paikkakunnilla.

Paraatin ylilentoihin osallistui sateisen sään takia vain kaksi Hornet-hävittäjää ja kaksi NH90-kuljetushelikopteria. Lentosuunnitelmassa alun perin olleet Hawkit ja MD500-helikopterit jäivät sen sijaan sateisen sään takia maahan.

Paraatin järjestelyvastuussa oli tänä vuonna Panssariprikaati. Suomen panssarivaunujoukot ovat viettäneet tänä vuonna satavuotisjuhliaan, ja Tampereen paraatissa esiteltiinkin laaja joukko Puolustusvoimien moderneinta panssarikalustoa.

Paraatin yhteydessä yleisö pääsi tutustumaan Puolustusvoimien kalustoon Ratinanniemessä kalustonäyttelyssä. Siellä erikoisuutena on mm. Panssarimuseon Renault-panssarivaunuvanhus sadan vuoden takaa sekä modernista kalustosta K9 Thunder -panssarihaupitsi, joka tunnetaan myös nimellä "Moukari".

Ihmiset ihmettelevät armeijan kalustoa Tampereen Ratinanniemessä itsenäisyyspäivänä 2019.
Armeijan kalustonäyttely Tampereen Ratinanniemessä itsenäisyyspäivänä 2019. Mukana mm. yli satavuotias Renault-panssarivaunu, joka on tuotu näytille Panssarimuseosta.Juha Vuohelainen / Yle

Lue myös:

Itsenäisyyspäivän paraatissa telaketjujen melskettä, Hornetien jylinää – ja kavioidenkopsetta: katso tallenne ohimarssista

Suomi varautuu puolustautumaan myös panssarisodan keinoin – itsenäisyyspäivän paraatissa esitellään iskuvoimaa

Itsenäisyyspäivän paraati tuo isoja muutoksia liikenteeseen Tampereella – autoilija, vältä näitä paikkoja ja reittejä