Sairaanhoitopiiri: Kuopion yliopistollisen sairaalan irtisanomiset yritetään pitää pienenä – Tehy: vanhuspsykiatrian osasto lakkaa

Juuri päättyneissä yt-neuvotteluissa sovittiin, että enintään 25 irtisanotaan.

Kuopion yliopistollinen sairaala
Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin johtaja Risto Miettunen.
Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin johtajan Risto Miettusen mukaan KYS irtisanoo ensi vuonna niin vähän työntekijöitä kuin on mahdollista.Sakari Partanen / Yle

Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin johto kertoo, että se pyrkii irtisanomaan Kuopion yliopistollisesta sairaalasta niin vähän työntekijöitä kuin on mahdollista.

Sairaalan juuri päättyneissä yt-neuvotteluissa sovittiin, että korkeintaan 25 irtisanotaan, jos muut säästötoimet eivät ole riittäviä.

KYS ja sairaanhoitopiirin hallintokeskus aikovat säästää ensi vuonna 110 henkilötyövuotta toiminnan muutoksilla, tehtäväjärjestelyillä ja määräaikaisuuksien vähentämisellä. Henkilötyövuosien vähennyksistä 95 kohdistuu KYSiin ja 15 hallintokeskukseen.

Lisäksi 40 vapautuvaa tehtävää jätetään täyttämättä tai vähennetään työantajan harkinnalla. Tehtäviä vapautuu eläköitymisen, muun luonnollisen poistuman ja vaihtuvuuden kautta.

Lopulliseen irtisanottavien määrään vaikuttavat myös henkilöstön vapaaehtoiset säästöt.

– Irtisanomisia pyritään välttämään viimeiseen asti ja tavoitteena on ollut minimoida toiminnallinen haitta, joka näistä sopeuttamisista syntyy, sanoo Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin johtaja Risto Miettunen.

Miettunen lupaa, että vähennyksien vaikutusta sairaalan toimintaan tullaan seuraamaan tarkkaan.

Työntekijäjärjestöt pettyivät, Julkulan vanhuspsykiatrian osasto kiinni kokonaan

Sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestö Tehyn Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin pääluottamushenkilön Hilkka Kontiaisen mukaan työntekijäjärjestöt ovat pettyneitä yt-neuvottelujen tulokseen eivätkä järjestöt hyväksyneet sitä neuvotteluissa.

Suuri osa vähennyksistä koskee hoitohenkilökuntaa.

Erityisen pettynyt Kontiainen on siihen, että Kuopion Julkulan sairaalan vanhuspsykiatrian osasto aiotaan lopettaa ensi vuonna.

– Se on tosi huolestuttava asia ja koskettaa nimenomaan kuopiolaisia. Siellä on hoidettu vuosittain noin sata kuopiolaisvanhusta, Kontiainen sanoo.

Henkilöstövähennyksiä hieman pelättyä vähemmän

Alkuperäinen KYSin neuvottelutarve koski noin 250 henkilötyövuoden vähentämistä. Muita säästöjä on kuitenkin löytynyt noin 3,5 miljoonan euron edestä, mikä vähentää henkilöstön sopeuttamistarvetta.

Yt-neuvottelujen lopputulos vahvistetaan sairaanhoitopiirin hallituksessa ensi maanantaina.

KYSin yt-neuvotteluiden taustalla on heikentynyt kuntatalous. Viime vuonna sairaanhoitopiirin tulos oli lähes 10 miljoonaa euroa alijäämäinen ja kuluvakin vuosi uhkaa jäädä alijäämäiseksi.

Sairaanhoitopiirillä on myös kattamatonta alijäämää 6,7 miljoonaa euroa, jotka peritään jäsenkunnilta ensi vuoden aikana.

Sairaanhoitopiirin valtuustolle on esitetty, että kuntien maksuosuuksia korotetaan ensi vuonna reilut neljä prosenttia, mikä vastaa noin 14 miljoonaa euroa.