Hyppää sisältöön

Orpo: Pääministerin vaihtuminen ei vain ilmoitusasia, uuden hallituksen muodostamisesta keskusteltava kaikkien eduskuntaryhmien kanssa

Orpon mukaan pääministerin vaihtumisesta ei voida päättää vain "SDP:n kabineteissa".

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo. Kuva: Emmi Korhonen / Lehtikuva

Toiseksi suurimman oppositiopuolueen kokoomuksen puheenjohtajan Petteri Orpon mukaan pääministerin vaihtuminen ei ole ilmoitusasia, eikä siitä voida päättää vain ”SDP:n kabineteissa”.

Pääministeri Antti Rinne (sd.) pyysi tänään eroa pääministerin tehtävästä tasavallan presidentiltä Sauli Niinistöltä.

Orpon mukaan on käynnistettävä perustuslain järjestyksessä tapahtuva prosessi, jossa eduskunta keskustelee avoimesti hallituksen muodostamisesta kaikkien eduskuntaryhmien kesken.

– Tässä tilanteessa ei ole enää kysymys vain pääministeri Rinteestä. Kysymys on suomalaisen demokratian uskottavuudesta. Kysymys on suomalaisten uskosta hallituksen kykyyn hoitaa asioita. Kysymys on siitä, voiko poliittiseen päätöksentekoon luottaa, sanoo Orpo tiedotteessa.

Orpo sanoo, että perustuslain mukaan eduskuntaryhmät on kutsuttava koolle keskustelemaan uuden hallituksen muodostamisesta.

Orpon mukaan kokoomus haluaa aidot, avoimet ja demokratiaa kunnioittavat tunnustelut hallituksen muodostamisesta kaikkien eduskuntaryhmien kesken.

– Prosessin pitää olla sellainen, että se vahvistaa demokratiaa ja luottamusta asioiden vastuulliseen hoitamiseen.

– Keskustan on valittava, jatkaako se vasemmistolaisen politiikan tukipilarina vai katsooko se vaihtoehtoja avoimelta pöydältä, Orpo toteaa.