Kainuuseen kootaan kansalaisille apua tarjoava digitukiverkosto – "Digitaalisuus ei saa olla este palvelujen käytölle"

Digitaidot ovat uusi kansalaistaito, mutta kaikilla ei ole samanlaisia mahdollisuuksia palveluiden käyttöön.

sähköiset palvelut
Händer som skriver på en dator.
Kainuussa on tarkoitus selvittää, mitä apuja tarvitaan sähköisten palvelujen käyttöönotossa. Kuvituskuva.Witthaya Prasongsin

Kainuun digitaidot kasvavat ensi vuonna. Kainuun liitto aloittaa digituen alueellisen koordinoinnin, kun valtiovarainministeriön rahoittama digituki laajenee loppuvuodesta valtakunnalliseksi.

Kainuun liitto koordinoi alueellisen digituen kehittämistä, ja osatoteuttajina ovat Kainuun sote ja Kajaanin kaupunki.

– Tällä hetkellä digitukea tarjoavat monet tahot kuten kirjastot, kansalaisopistot ja erilaiset järjestöt. Selvitämme aluksi, millaista tukea on tarjolla, vastaako se kysyntään ja miten sitä pitäisi kehittää. Tämän jälkeen kokoamme digitoimijoista verkoston, kertoo Kainuun liiton aluekehityspäällikkö Paula Karppinen.

Karppisen mukaan tavoiteltu digiloikka vaatii toimivien palvelujen lisäksi lisää tietoutta käytettävissä olevista ja hyödyllisistä palveluista sekä varmuutta niiden käytössä.

– Digitaalisuus ei saa olla este palvelujen käytölle. Tiedämme, että osa ihmisistä osaa varmasti käyttää digipalveluja, jos he tietäisivät niistä. Lisäksi koitamme tehdä palveluista ja laitteista tutumpia niille ihmisille, jotka eivät niitä vielä käytä.

Karppinen uskoo, että nyt rakennettavan digitukiverkoston avulla tuen laatu yhdenmukaistuu ja saatavilla oleva apu tulee entistä helpommin löydettäväksi.

– Tarkoituksena on tehdä toiminnasta pysyvää ja saada aikaan palvelukartta, mistä ihmiset löytäisivät sen tuen, mitä tarvitsevat. Meille saa myös antaa palautetta ja kertoa, mitä pitäisi järjestää, Karppinen sanoo.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä!