Pohjois-Englannin "punainen muuri" rakoilee – Työväenpuolueen sydänmaat haluavat EU-eron, mutta se tarkoittaisi äänen antamista konservatiiveille

Ensi viikon parlamenttivaaleissa Pohjois-Englannin taantuneet teollisuusalueet voivat kääntyä konservatiivien tukijoiksi.

Britannian politiikka
Steven Dillon Alan
Suutari Steven Dillon aikoo äänestää parlamenttivaaleissa ensimmäistä kertaa. Ääni menee konservatiiveille, sillä hän uskoo brexitin taloushyötyihin. “Se on parempi maallemme.”Pasi Myöhänen / Yle

BISHOP AUCKLAND on nähnyt parempia päiviä. Komeat liikerakennukset pikkukaupungin pääkadulla muistuttavat siitä, että pohjoinen Englanti oli teollisen vallankumouksen esivartio.

Nyt pääkatua koristavat kyltit, joissa tyhjiä liiketiloja tarjotaan vuokralle.

Bishop Auckland sijaitsee vajaat 400 kilometria Lontoosta pohjoiseen. Viime vuosikymmenien laihoista vuosista huolimatta alue on pysynyt uskollisena työväenpuolueelle.

Vaalipiiri on lähettänyt työväenpuolueen edustajan parlamenttiin jokaisissa vaaleissa vuodesta 1918 alkaen, vuoden 1931 vaaleja lukuun ottamatta.

Ensi viikolla työväenpuolueen valta voi kuitenkin murtua. Pääministeri Boris Johnsonin konservatiivit uskovat, että puolueen lupaus EU-eron nopeasta täytäntöönpanosta tuo selkävoiton työväenpuolueesta.

Pääministeri Boris Johnson saapumassa vaalitilaisuuteen 29. marraskuuta.
Pääministeri Boris Johnson lupaa konservatiivien äänestäjille nopeaa EU-eroa.Facundo Arrizabalaga / EPA

Bishop Aucklandissa asuva Paul Coastworth aikoo antaa äänensä Johnsonin konservatiiveille.

– Tämä maa on kyllästynyt siihen, että vuoden 2016 kansanäänestyksen tahtoa ei ole toteutettu. Boris Johnson on energinen mies ja saa neuvotteluissa maallemme sen mitä haluamme.

Johnsonin sanoma on saavuttanut myös Steven Dillonin, joka on pitänyt suutarinliikettä Bishop Aucklandin keskustassa 21 vuotta.

– En ole koskaan äänestänyt, mutta nyt annan ääneni konservatiiveille. Työväenpuolue ei ole tehnyt mitään tämän alueen hyväksi.

EU-eromieliset vierastavat työväenpuolueen brexit-linjaa

Pohjois-Englannin ja Pohjoisen Walesin vaalipiirit ovat olleet työväenpuolueelle niin uskollisia, että niitä kutsutaan puolueen “punaiseksi muuriksi”. Konservatiivipuolue uskoo kuitenkin nyt, että se voi murtaa muurin brexitin avulla.

Lähes kaikki pohjoiset alueet – suuria kaupunkeja lukuun ottamatta – äänestivät vuoden 2016 kansanäänestyksessä EU-eron puolesta. Bishop Aucklandissa lähes 61 prosenttia asukkaista kannatti brexitiä.

Bishop Auckland
Bishop Auckland on yksi konservatiivipuolueen tärkeimmistä kampanjakohteista ensi viikon torstain parlamenttivaalien alla. Pasi Myöhänen / Yle

Alueen äänestäjät vieroksuvat sitä, että Jeremy Corbynin työväenpuolue lupaa tarjota uuden kansanäänestyksen EU-jäsenyydestä.

Kahvilayrittäjä John Monaghan äänesti vuonna 2016 EU-jäsenyyden puolesta. Nyt hän katsoo, että kansan kolme ja puoli vuotta sitten ilmaisemaa tahtoa tulee kunnioittaa.

– En voi äänestää työväenpuoluetta, koska he haluavat uuden kansanäänestyksen. Meillä oli jo äänestys vuonna 2016. On aika laittaa brexit täytäntöön.

John Monaghan
John Monaghan äänesti EU-jäsenyyden puolesta vuonna 2016. Hän aikoo äänestää konservatiiveja ja katsoo, että vuoden 2016 kansanäänestyksen tulosta täytyy kunnioittaa. Pasi Myöhänen / Yle

Konservatiiveja äänestämällä brexit varmistuisi. Puolueella on valmiiksi neuvoteltu EU-erosopimus, joka voitaisiin laittaa täytäntöön jos Boris Johnson saa parlamenttiin oman enemmistön.

Konservatiivi-inho voi pelastaa työväenpuolueen

Konservatiiveille voitot pohjoisen brexit-mielisillä alueilla olisivat välttämättömiä oman parlamenttienemmistön saamiseksi. Vaalipiirien nappaaminen on täysin mahdollista, sillä esimerkiksi Bishop Aucklandissa työväenpuolueen etumatka on kutistunut vain reiluun 500 ääneen.

Varmoja voitot eivät missään tapauksessa ole, sillä alueen äänestäjiä raastaa ristiriita.

Moni EU-jäsenyyden vastustajista näkee konservatiivipuolueen perivihollisena, joka aloitti alueen teollisuuden alasajon 1980-luvulla pääministeri Margaret Thatcherin johdolla.

Jake Smith kannattaa EU-jäsenyyttä ja uskoo, että konservatiivia kohtaan tunnettu inho ratkaisee vaalit työväenpuolueen eduksi Bishop Aucklandissa

– En usko, että konservatiivit voittavat täällä, kun ottaa huomioon pohjoisen historian, Smith miettii.

Dehenna Davison
Konservatiivipuolueen ehdokas Dehenna Davison oli ehdolla läheisessä Sedgefieldin vaalipiirissä vuonna 2017. Tuolloin parlamenttipaikka jäi saamatta, mutta nyt hän uskoo mahdollisuuksiinsa. “En ole koskaan nähnyt yhtä monen vaihtavan työväenpuolueesta konservatiivien leiriin.” Pasi Myöhänen / Yle

Alueen konservatiivipuolueen parlamenttivaaliehdokas Dehenna Davison on kuitenkin luottavainen.

– Ihmiset sanovat minulle päivittäin, että he aikovat jättää työväenpuolueen ja äänestää konservatiiveja ensimmäistä kertaa. Uskon, että vaali-iltana nähdään suuria yllätyksiä.

Kun Britannian vaalituloksia alkaa ensi viikon perjantaina valmistua, huomio on ennen kaikkea pohjoisissa vaalipiireissä.

Tuolloin nähdään, onko EU-eron kaipuu Pohjois-Englannissa riittävän järeä moukari työväenpuolueen punaisen muurin murtamiseen.

Lue lisää:

Kysely povaa Boris Johnsonin konservatiiveille murskavoittoa vaaleissa ja peräti 68 paikan enemmistöä maan parlamenttiin

Nähdäänkö brittivaaleissa nuorten ääniryöppy? – Uusista äänestäjistä jopa kaksi kolmannesta alle 35-vuotiaita

Britannian Corbyn: Pysyn puolueettomana, jos Britanniassa järjestetään uusi brexit-kansanäänestys