Matias Mäkysen kansanedustajaura alkoi tänään keskellä myrskyä: "Täysistunnossa kirjattiin ensin ylös, että Mäkynen on tullut saliin ja seuraava pykälä oli, että hallitus on eronnut"

Vaasalainen Matias Mäkynen nousi eduskuntaan komissaariksi siirtyneen Jutta Urpilaisen tilalle.

kansanedustajat
20191203 Matias Mäkynen (sd) esitti valtakirjansa puhemies Matti Vanhaselle 3. joulukuuta 2019. Mäkynen tulee eduskuntaan Jutta Urpilaisen tilalle, joka valittiin EU:n kansainvälisistä kumppanuuksista vastaavaksi komissaariksi Euroopan komissioon.
Matias Mäkynen (sdp) esitti tänään valtakirjansa eduskunnan puhemies Matti Vanhaselle.Kimmo Brandt / Compic / Eduskunta

Harvoin on kansanedustajan ura alkanut sellaisessa kaaoksessa kuin vaasalaisen Matias Mäkysen (sd).

Mäkynen esitti valtakirjansa puolen päivän aikaan eduskunnan puhemiehelle. Iltapäivällä kello 14 hän osallistui uransa ensimmäiseen eduskunnan täysistuntoon.

– Täysistunnossa kirjattiin ensin ylös, että Mäkynen on tullut saliin ja seuraava pykälä oli, että hallitus on eronnut. Kyllä se oli aika rumbaa, Mäkynen naurahtaa.

"Tiesin, mihin tulen"

29-vuotias Matias Mäkynen jäi kevään eduskuntavaaleissa varasijalle Vaasan vaalipiirissä, mutta nousi kansanedustajaksi Jutta Urpilaisen (sd) siirryttyä komissaariksi.

Kansanedustajan ensimmäinen työpäivä on aina täynnä monenlaista pakollisten asioiden hoitamista, mutta Mäkysen päivä tänään oli aivan erityinen.

Heti aamulla kello 10 Mäkynen osallistui ensimmäiseen eduskuntaryhmän kokoukseensa. Yli kaksituntisen kokouksen jälkeen Antti Rinne lähti presidentinlinnaan pyytämään hallituksensa eroa.

– Aamulla kun lähti, ei tiennyt mitä iltapäivällä on vastassa, Mäkynen sanoo.

Hallituksen eroon liittyviä tunnelmiaan Mäkynen kuvailee pettyneiksi, vaikka samalla katsetta käännettiin eduskuntaryhmässäkin jo tulevaan. Puoluehallituksen jäsenenä hän on ollut tilanteesta tietoinen jo pidempään ja viimeksi eilen ollut sen kokouksessa asiaa pohtimassa.

– Tiesin mihin tulen, eikä se ollut sillä tavalla yllätys. Mutta se, että tilanne kriisiytyi näin pahasti ja johti siihen, että Antti Rinne joutui eroamaan, oli aika järkytyskin, Mäkynen sanoo.

Mäkynen oli mukana neuvottelemassa Rinteen hallituksen hallitusohjelmaa. Hän toteaa, että kaikki nyt hallituksessa olleet puolueet ovat ilmoittaneet sitoutuneensa hallitusohjelmaan ja tukevansa hallituspohjaa.

– Tottakai tunnustelut käydään kaikkien puolueiden kanssa valtiosäännön mukaisesti, mutta kyllä tässä vahva sitoutuminen on siihen, että jatketaan vanhalla pohjalla.

Itsenäisyyspäivänä juhlimaan

Uusi kansanedustaja on jatkossa lakivaliokunnan ja talousvaliokunnan jäsen. Lisäksi hän on suuren valiokunnan varajäsen. Jäsenyydet ovat Mäkyselle mieluisia.

Tänään tiistaina Mäkynen sai myös kutsun osallistua perjantaina itsenäisyyspäivän juhlintaan presidentinlinnassa. Hän kertoo osanneensa varautua siihen, että jos kansanedustajuus alkaa ennen itsenäisyyspäivää, myös juhlakutsu tulee.

– Viime viikonloppuna hoidimme käytännön järjestelyt itsenäisyyspäivän vastaanottoa varten. Onhan se iso kunnia päästä juhlimaan kansanedustajana itsenäisyyspäivää. Odotamme tottakai kovasti.

Lue lisää: SDP:n Lindtman mittelöstä Marinin kanssa: Tulee tiukka kisa – Keskustan Kulmuni: Rinteen ero Suomen kannalta oikea, Halla-aho: Emme ole tyrkyllä hallitukseen, Yle seuraa hetki hetkeltä