Luottamus meni vain pääministeriin – kansanedustajat Petri Honkonen (kesk.) ja Piritta Rantanen (sd.) toivovat nykyisen hallituspohjan jatkavan

Hallituspuolueista on yleisemminkin viestitty haluja jatkaa nykyisellä hallituspohjalla ja -ohjelmalla.

hallitukset
Pääministeri Antti Rinne pyysi eroaan presidentti Sauli Niinistöltä
Pääministeri Antti Rinne (sd.) jätti eronpyyntönsä, mikä tarkoittaa käytännössä hallituksen hajoamista. Nykyinen valtioneuvosto jatkaa toimistusministeristönä uuden hallituksen nimittämiseen saakka.Jussi Nukari / Lehtikuva

On oireellista, että pääministeri Antti Rinteen (sd.) eron jälkeinen keskustelu ei ole käsitellyt hallituspohjaa juuri lainkaan. Käytännössä hallituskriisi muodostui siitä, että Keskusta menetti luottamuksensa pääministeri Rinteeseen.

Nyt Rinne on eronnut, ja uutta hallitusta kootaan todennäköisesti samalle pohjalle ja samalle ohjelmalle – mikään hallituspuolueista ei ole kertonut olevansa sydämistynyt hallituksen pohjaan tai ohjelmaan.

Keskustan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Petri Honkonen toistaa puheenjohtaja Katri Kulmunin sanoja.

– Me olemme edelleen hyvin sitoutuneita hallituspohjaan ja hallitusohjelmaan, ja olemme erittäin tyytyväisiä hallitusohjelmaan. Toivomme, että tällä samalla pohjalla voidaan jatkaa, sanoo Honkonen.

SDP:n keskisuomalainen kansanedustaja Piritta Rantanen arvioi, että hallituksen jatkolle riittää se, että pääministeri vaihtuu.

– Toivon todella, että nykyinen hallituspohja voi jatkaa. Minusta meillä on todella hyvä hallituspohja, joka on myös paras pohja viedä eteenpäin niitä tavoitteita, jotka olemme asettaneet, Rantanen sanoo.

Uusiin vaaleihin Rantanen ei usko.

– En näe oikein mitään mahdollisuutta sille. Uskon, että kaikki kivet käännetään sen eteen, että eduskuntavaaleissa ilmaistu äänestäjien tahtoo kantaa myös tästä eteenpäin.

Rinteen hallituksessa olivat mukana myös Vihreät, Vasemmistoliitto ja RKP. Kriisi syntyi kuitenkin Keskustan ja SDP:n välille, ja muut puolueet ovat lähinnä tyytyneet katsomaan sivusta.

Lue myös: Antti Rinne erosi pääministerin paikalta – mitä seuraavaksi tapahtuu?

Rinne erosi, mutta jatkaa puolueen johdossa ja saanee roolin hallituksen muodostamisessa – Yle seurasi politiikan superpäivää