Kajaanista löytyy maailman pohjoisin vertikaalipuutarha – perinteiset kasvihuoneen kasvatuspöydät on pinottu päällekkäin

Jatkossa Kajaanissa monikerrosviljely voisi olla täysin hiilineutraali tuotantotapa. 

puutarhaviljely
Renne Sänisalmi seisoo monikerrosviljelytelineen vieressä.
Monikerrosviljely tapahtuu ledien valossa, jossa on kaikkien värien taajuudet. Renne Sänisalmi sai idea kokeilla monikerrosviljelyä Kajaanissa.Arto Loukasmäki / Yle

Vertikaaliviljely eli monikerrosviljelmä on uusi, vähähiilinen ja tehokas tuotantotapa. Niiden määrä lisääntyy maailmalla, sillä suurissa kaupungeissa maapinta-ala ei ole enää käytettävissä ruoantuotantoa varten.

Luonnonvara-alan koulutuspäällikkö Renne Sänisalmi pitää monikerrosviljelyä järkevänä, sillä siinä saadaan kasvukerrokset päällekkäin. Samalla pystytään hyödyntämään tyhjiä hukkatiloja, kuten metrotunneleita. Muutama vuosi sitten Sänisalmi sai idean, että vastaavaa pitää kokeilla Kajaanissa.

Nyt Kainuun ammattioppilaitoksen Seppälän yksikössä on valmiina maailman pohjoisin uudenaikaisella teknologialla varustettu monikerrosviljelmä, eli vertikaalipuutarha.

Kajaanissa hyödynnetään led-valaistusta, ilmastoinnin hallintaa, ravinteiden kiertoa ja tehokasta energian talteen ottoa.

– Tämä on uutta kasvatushuonetekniikkaa, jossa perinteiset kasvihuoneen kasvatuspöydät on pinottu päällekkäin, Sänisalmi kertoo.

Sänisalmen mukaan puutarhoissa tarvitaan edelleen ihmisiä muun muassa tarkkailemaan kasvustoja, vaikka tekniikka ottaa jatkuvasti isompaa roolia. Samalla hän suunnittelee, että jatkossa Kajaanissa monikerrosviljely olisi täysin hiilineutraali tuotantotapa.

– Ajatus on varustaa tämä aurinkovoimalla.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun)!

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä!