Muhoksen Kylmälänkylän koulu lopettaa vuodenvaihteessa – kunta oli myymässä rakennusta, mutta kyläläiset haluavat neuvotella sen jatkosta

Kyläläiset pelkäävät, että jos koulurakennus myydään ulkopuoliselle, ei kyläläisillä ole enää omaan kokoontumispaikkaa.

koulurakennukset
Kylmälänkylän koulu
Koulutoiminta Kylmälänkylän koululla lakkaa joululoman alkaessa ja koululaiset siirtyvät vuodenvaihteen jälkeen Kirkonkylän kouluun.Timo Nykyri / Yle

Muhoksen kunta on laittanut Kylmälänkylän viimeisen koulurakennuksen myyntiin. Koulutoiminta lakkaa joululoman alkaessa ja koululaiset siirtyvät vuodenvaihteen jälkeen Kirkonkylän kouluun. Koulumatkaa tulee oppilaille 30 kilometriä suuntaansa.

Kylmälänkylän kyläyhdistys haluaisi rakennuksen palvelevan kyläläisiä edelleen. Muhoksen kunta ehti laittaa kyläkoulun jo myyntiin, mutta nyt myynti on jäissä, koska Kylmälänkylän kyläyhdistys haluaa käydä neuvotteluita kunnan kanssa koulurakennuksen jatkokäytöstä.

Kyläyhdistyksen tuoreen puheenjohtaja Mira Holapan mukaan koulun myyminen ulkopuolisille tarkoittaa sitä, että kyläläiset jäävät vaille kokoontumispaikkaa.

– Täällä on pidetty metsästysseuran ja kyläyhdistyksen kokouksia sekä hirvipeijaisia. Olisi mukavaa, jos me voisimme jatkossakin pitää tapahtumia täällä.

Kylällä asuva kunnanvaltuutettu Pertti Haapasalo (kesk.) on käynyt alustavia keskusteluja kunnan teknisen toimen kanssa koulurakennuksen lämmityksen muuttamisesta öljylämmityksestä ilmalämpöpumppuihin, jotta ylläpitokustannukset laskisivat.

– Jos lämmityskustannuksia saadaan muutettua riittävän edulliseksi, niin koulu voisi jäädä kyläläisten käyttöön. Tämä on ainoa kunnallinen palvelu, jonka kunta tarjoaa tämän kylän asukkaille täällä, muistuttaa Haapasalo.

Kylmälänkylän kyläyhdistys kirjelmöi joulukuun puolivälissä kunnalle koulurakennuksen tulevasta käytöstä.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä!