Somevaikuttaja Sita Salminen halusi neutralisoida seksistä puhumisen ja kirjoitti kokoelman eroottisia novelleja: "Puhuminen auttaa häpeään"

Sita Salmisen videoblogeilla on yhteensä 360 000 tilaajaa.

Sita Salminen
Somevaikuttaja Sita Salminen haluaa neutralisoida seksistä puhumisen: "Puhuminen auttaa häpeään"
Somevaikuttaja Sita Salminen haluaa neutralisoida seksistä puhumisen: "Puhuminen auttaa häpeään"

Rovaniemeläinen Sita Salminen aloitti blogin kirjoittamisen heti lukion jälkeen vuonna 2011. Blogi sai sen ajan mittakaavassa kunnioitettavan määrän, pari tuhatta lukijaa.

Varsinaiseen suosioon tarvittiin kuitenkin videoblogi ja oma YouTube-kanava, jonka Salminen perusti vuonna 2016. Vlogi löysi pian faninsa, ja nyt Salmisen kahdella YouTube-kanavalla on yhteensä noin 360 000 tilaajaa. Salminen pohdiskelee itsekin suosiotaan videobloggaajana.

– Mie oon tällainen, ei niin perus suomalaisen näköinen, nimi Sita voi myös jäädä ihmisten mieleen. Se, että olen pohjoisesta, ja puhun vielä mie-sie-murretta. Siinä on ehkä jotain muuta, kuin se perinteinen pääkaupunkiseutuinen bloggaaja tai vloggaaja.

Salminen on blogeissaan nostanut usein esille elämänsä vaikeita asioita.

– Niitä ovat olleet esimerkiksi minun yläasteaikaiset ja siitä jatkuneet mielenterveysongelmat, ja että olen niistä puhunut avoimesti. Tuntuu, että ihmiset ovat jotenkin kiintyneet minuun.

Kirja eroottisia novelleja

Salmisen uusin aluevaltaus on kirjallisuus. Suomen kieltä opiskellut Salminen julkaisi viime viikolla esikoisteoksensa, eroottisia novelleja sisältävän Lupa-nimisen kirjan.

– Olen pienestä pitäen haaveillut, että minusta tulisi kirjailija ja siksi hain Oulun yliopistoon opiskelemaan suomen kieltä. Mietin vuosi sitten, että haluaisin kirjoittaa kirjan joko mielenterveysasioita, oman tarinani kautta. Toinen vaihtoehto oli seksuaalisuus. Eroottisia novelleja sen takia, että meillä on paljon rakenteita ja ajatusmalleja joista pidetään kiinni. Halusin purkaa niitä ja samalla tarjota tällaista materiaalia ihmisille.

Yksi kirjan perusajatuksia on viime aikoina pinnalle noussut termi seksipositiivisuus. Salminen näkee sanan merkityksen näin:

– Moni voi ajatella, että tämä seksipositiivisuusaate tai -liike ei koske minua, koska seksi ei ole minulle positiivinen asia, vaan seksuaalisuus voi vaikka ahdistaa. Mie toivoisin että sen merkitys muuttuisi neutraalimmaksi. Että hyväksyttäisiin sekä seksin nautinto ja ilo, mutta myös se, että vaikeista asioista pystytään puhumaan. Mitä neutraalimpaa suhtautuminen on, sitä helpompi siitä on puhua. Ja puhuminen auttaa niin paljon häpeään.

Katso Sita Salmisen koko haastattelu Yle Areenassa: