Johanna Ojala-Niemelä pettyi Rinteen lähtöön, olisi toivonut neuvottelua keskustan kanssa: "Hallituskumppanilta kova ratkaisu"

Lappilainen demarikansanedustajan mukaan hallituskriisi voi jättää jäljet keskustan ja demareiden väleihin.

Antti Rinne
Antti Rinne (sd.) ja Johanna Ojala-Niemelä (sd.)
Antti Rinne (sd.) viimeisellä vierailullaan pääministerinä Rovaniemellä 1. joulukuuta. Vieressä Johanna Ojala-Niemelä (sd.)Perttu Ruokangas / Yle

Lappilainen kansanedustaja Johanna Ojala-Niemelä (sd.) on pettynyt siihen, että hänen puoluetoverinsa Antti Rinne (sd.) on joutunut eroamaan pääministerin tehtävistä.

– Rinne teki ison työn luotsaamalla demarit vaalivoittoon ja rakensi hallitusohjelman, joka on saanut paljon kiitosta kentällä.

Hän sanoo, että keskusta ei ole kertonut tarkempaa syytä epäluottamukseen Rinnettä kohtaan. Hän olisi toivonut, että asiasta olisi neuvoteltu.

– Yleensähän tällaisessa vaiheessa käydään neuvottelut siitä, että onko tämä asia jotenkin korjattavissa. Nyt näihin neuvotteluihin ei koskaan päästy vaan sieltä vain viestitettiin yleisestä epäluottamuksesta, jota ei sen tarkemmin yksilöity, että mitä se piti sisällään. Minusta se oli hallituskumppanilta kova ratkaisu, Ojala-Niemelä toteaa.

"Ei tämä mene jälkiä jättämättä"

Ojala-Niemelän mukaan hallituskriisi voi jättää jäljet keskustan ja demareiden väleihin.

– Keskusta halusi vain vaihtaa pääministerin, mutta muuten jatkaa entisellään. Luottamusta täytyy nyt rakentaa. Ei tämä mene jälkiä jättämättä. Jatkosta on käytävä perusteellinen keskustelu.

SDP:n ministeriryhmään voi nousta kaksi uutta ministeriä, mikäli Sanna Marin nousee pääministeriksi.

– Tuleva pääministeri valitsee Postille parhaan hoitajan. Näihin pesteihin ei perinteisesti ilmoittauduta.

Ojala-Niemelä ei suoraan kerro, haluaisiko hän itse ministeriksi.

– Olen kokenut mielekkääksi perustuslakivaliokunnan puheenjohtajan tehtävät. Jos kutsu tulee, sitä täytyy harkita erikseen.

Kärnä toivoo viisikon jatkavan

Toisen hallituspuolueen lappilainen kansanedustaja Mikko Kärnä (kesk.) toivoo, että viiden puolueen hallitus voisi jatkaa ja viisikon neuvotteleman hallitusohjelman toteuttamista voisi jatkaa edelleen.

Mikko Kärnä eduskunnassa 24.10.2019
Mikko Kärnä (kesk.) kehuu viime keväänä neuvoteltua viiden puolueen hallitusohjelmaa.Pekka Tynell / YLE

– Aivan ensimmäiseksi arvostan tätä Rinteen tekemää ratkaisua. Toistan myös meidän puoluejohdon viestin, että keskusta toivoo tämän hallituspohjan jatkoa ja hyvän hallitusohjelman toteuttamista. Nyt oli kyseessä ainoastaan epäluottamus yhteen henkilöön, Kärnä sanoo.

Kärnä kehuu viime keväänä neuvoteltua viiden puolueen hallitusohjelmaa.

– Meillä on erinomainen hallitusohjelma, jonka toteuttamisen näen kyllä aivan kriittisenä Suomen menestyksen kannalta. Ja siellä on myös valtavan paljon hyviä asioita esimerkiksi Lapin maakunnalle.

Esimerkiksi hallitusohjelmasta hän nostaa sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistuksen eli sote-uudistuksen ja maakuntauudistuksen Lapille tärkeänä asiana.

Kärnä ei usko, että viime päivien tapahtumat vaikuttavat pysyvästi keskustan ja demareiden väleihin.

– Uskon vahvasti, että kyetään hyvään yhteistyöhön myös jatkossa. Politiikassa välillä laineet lyövät mutta on ihan varmaa, että ne tasoittuvat siitä ajan kanssa.

Lue myös:

Rinne erosi, mutta jatkaa puolueen johdossa ja saanee roolin hallituksen muodostamisessa – Yle seurasi politiikan superpäivää

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä. (siirryt toiseen palveluun)

Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Tiedätkö jotain lisää jutun aiheesta? Onko sinulla juttuvinkki tai kysymys? Ota yhteyttä tällä lomakkeella (siirryt toiseen palveluun).