Boris Johnsonin korvaaminen sulavalla jääveistoksella vaaliväittelyssä ei johda seurauksiin Britanniassa

Mediaa valvova viranomainen Ofcom toteaa päätöksessään, ettei tv-kanava toiminut puolueellisesti.

Boris Johnson
Jääveistos, jossa lukee englanniksi konservatiivit.
Jääveistos seisoi Boris Johnsonin paikalla vaaliväittelyssä 28. marraskuuta.Kirsty O'Connor / PA / EPA

Britannian vaalitaistelua kuumentanut kohu vaaliväittelyssä käytetystä jääveistoksesta ei johda seurauksiin ohjelman lähettäneelle kanavalle, kertovat muun muassa ITV-kanava (siirryt toiseen palveluun) ja The Guardian -sanomalehti (siirryt toiseen palveluun).

Mediaa valvovan viranomaisen Ofcomin mukaan Channel 4 -kanava ei rikkonut puolueettomuusvaatimusta korvatessaan ilmastonmuutosta käsitelleestä väittelystä pois jääneen Boris Johnsonin sulavalla jääveistoksella.

Konservatiivipuolue valitti Ofcomille myös siitä, ettei kanava sallinut ympäristöministeri Michael Goven korvata Boris Johnsonia väittelyssä. Konservatiivit toivat tv-studioon myös pääministerin isän Stanley Johnsonin mahdolliseksi vaalikeskustelijaksi.

Kanava perusteli sijaisten torjumista sillä, että väittely oli tarkoitettu puoluejohtajille.

Konservatiivit syyttivät Channel 4 -kanavaa laajemmastakin konservatiivivastaisuudesta ja uhkasivat ottaa kanavan toimiluvan myöhemmin tarkasteluun.

Ofcomin päätöksen mukaan oli kohtuullista edellyttää, että konservatiiveja edustaa väittelyssä muiden puolueiden tapaan puoluejohtaja.

Säätelyelin ei myöskään pitänyt jääveistosten sijoittamista poissa olleiden Johnsonin ja brexit-puolueen puheenjohtajan Nigel Faragen paikolle ongelmallisena. Ofcomin mukaan kanta olisi kuitenkin voinut olla toinen, mikäli jääveistokset olisivat näyttäneet Johnsonilta ja Faragelta.

Lue myös:

Trump on arvaamaton uhka Johnsonin vaalikampanjalle – Johnsonin esikunta toivoo, että hän malttaa Nato-kokouksessa olla laukomatta brittivaaleista

Nähdäänkö brittivaaleissa nuorten ääniryöppy? – Uusista äänestäjistä jopa kaksi kolmannesta alle 35-vuotiaita

Kysely povaa Boris Johnsonin konservatiiveille murskavoittoa vaaleissa ja peräti 68 paikan enemmistöä maan parlamenttiin