Sivistyslautakunnan puheenjohtaja: Porin uusiin kouluihin tarvitaan oppilaille omat luokat

Porissa on käyty keskustelua sivistystoimen johdon suunnitelmista rakentaa uudet koulut niin, että niissä ei olisi koululuokille omia luokkatiloja.

Pori
Koululuokka.
Poriin suunnitellaan uusia koulurakennuksia.Carmela Walder / Yle

Porin sivistyslautakunnan puheenjohtaja Antti Vuolanne (sd.) lupaa pitää esillä opettajien huolta Porin uusien koulurakennusten suunnittelusta.

Porin sivistystoimen virkamiehet haluavat, että uusissa koulurakennuksissa ei ole enää koululuokilla omia luokkatiloja. Opettajajärjestö OAJ:n paikallisosasto katsoo, että suunnitelmat eivät perustu tutkittuun tietoon ja saattavat aiheuttaa ongelmia alakoulussa.

Antti Vuolanteen mielestä koulujen rakentamisessa ei aina kannata ratsastaa uusimman muodin aallonharjalla.

– Kun ollaan tekemisissä pienten lasten kanssa, kaikki uusimmat innovaatiot eivät sellaisenaan sovi kaikille lapsille. Pitää saada turvallinen oppimisympäristöä, Vuolanne sanoo.

Useita uusia kouluja suunnitteilla

Sivistyslautakunnan puheenjohtaja Antti Vuolanne sanoo keskustelleensa asiasta muiden lautakunnan jäsenten kanssa.

– Uusiin koulurakennuksiin laitetaan kymmeniä miljoonia euroja. Jo alusta saakka henkilökunnan ammattilaisnäkemys pitää ottaa huomioon. Opettajat tietävät, mitä koulujen arki on ja mitä niissä oikeasti tapahtuu, Vuolanne kertoo lautakunnan jäsenten näkemyksistä.

Antti Vuolanne (sd.)
Porin sivistyslautakunnan puheenjohtaja Antti Vuolanne (sd.).Antti Vuolanne

Lähivuosina Poriin rakennetaan uusi koulu Länsi-Poriin ja lisäksi koulutilat sisältävät monitoimitalot Pohjois-Poriin ja Ahlaisiin.

Vuolanne: Poliitikkojen kuuluu ottaa kantaa

Antti Vuolanne hämmästelee Ulvilan sivistysjohtajan Kimmo Vepsän äskettäin esittämää ajatusta, että poliitikot puuttuvat kovin herkästi koulujen pohjapiirustuksiin heikolla asiantuntemuksella.

– Poliitikko tarkoittaa tässä kohtaa kuntalaisten valitsemia edustajia ja näiden valitsemia lautakuntien jäseniä. On tarkoitus, että poliitikot keräävät asianosaisilta näkemyksiä. Kuntalaisdemokratiaan kuuluu erinomaisen hyvin se, että päätöksentekijät ottavat asioihin kantaa, Vuolanne toteaa.

Porin koulurakentaminen on jo hyvää vauhtia etenemässä. Pori etsii parhaillaan (siirryt toiseen palveluun) rehtoria vuonna 2023 valmistuvaan Pohjois-Porin kouluun. Tämän on tarkoitus osallistua kaikkien Porin uusien koulu- ja myös päiväkotirakennusten suunnitteluun sivistystoimen omana asiantuntijana.

Porilaispoliitikoista Vuolanteen lisäksi myös muun muassa kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Anttivesa Knuuttila on vaatinut, että koulurakennuksia suunniteltaessa pienimmillä oppilailla on oltava omat luokat.

Uutisesta voi keskustella 4.12.2019 klo 22 saakka.