HS: Presidentti Niinistö kertoo olleensa tietoinen ulkoministeriön virkatoimista

Aiemmin Verkkouutiset kertoi ettei presidentti Niinistö tiedä al-Hol-päätöksestä ja hallituksen vakuuttaneen Niinistölle, ettei sellaista ole tehty

Sauli Niinistö
Sauli Niinistö
Presidentti Sauli Niinistö on ollut tietämätön hallituksen päätöksestä.Markku Ulander / Lehtikuva

Presidentti Sauli Niinistö kertoi tiistaina Helsingin Sanomille (siirryt toiseen palveluun) olleensa tietoinen ulkoministeriön nimittämästä virkamiehestä ja "muista virkatoimista", joiden tarkoitus on valmistella al-Holin leiriin liittyviä asioita ja leirillä olevien palautusta tapauskohtaisesti.

Niinistö kertoi aiemmin Verkkouutisille (siirryt toiseen palveluun), ettei hän ole ollut tietoinen mistään hallituksen tekemästä al-Hol-päätöksestä. Tämän saattoi tulkita, että presidentin ja ulkoministerin välillä olisi ollut tietokatkos. Niinistö tarkensi nyt HS:lle, että tieto on kulkenut hänen ja ulkoministerin välillä.

Verkkouutisissa Niinistö kertoi hallituksen myös useaan kertaan vakuuttaneen, ettei ole tehty päätöstä hakea Syyriasta al-Holin pakolaisleiriltä naisia ja lapsia takaisin Suomeen.

Ilta-Sanomat uutisoi eilen, että ulkoministeriössä olisi kehitelty suunnitelma, jonka tarkoitus oli kotiuttaa leirillä olevat lapset Suomeen ilman äitejään. Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) on kiistänyt tämän.

Sen sijaan hän kertoi eilen, että ulkoministeriö on nimennyt erillisen virkamiehen valmistelemaan al-Holin leiriin liittyviä asioita ja leirillä olevien palautusta tapauskohtaisesti.

Presidentti Niinistö toteaa myös, että hänellä on ollut se tieto, että hallitus ei ole tehnyt mitään poliittista päätöstä.

– Ilmeisesti hallituksella ei edes päätöstä ole, tähdentää Niinistö.

Juttua täydennetty klo 23.20 HS:n uutisella.

Lue lisää

Eduskunnan ulkoasiainvaliokunta äänesti – enemmistö tuki ulkoministeri Haavistoa al-Holin leiriä koskevissa asioissa

Haavisto kiistää painostusväitteet al-Holin asiassa – Suomalaislasten tilannetta selvittämään nimetty erillinen virkamies

Virkamiehen yllättävä syrjäytys kuohuttaa ulkoministeriön henkilökuntaa: "Meillä on pieni pelon ilmapiiri tällä hetkellä"