Hyppää sisältöön

Venäjän epäillään sotkeutuneen berliiniläisessä puistossa tehtyyn murhaan – pääepäilty yhdistetty toiseenkin outoon murhatapaukseen

Tiedustelutapauksiin erikoistuneet syyttäjät ottavat surmatun tšetšeenimiehen tapauksen käsittelyyn.

Poliisit tutkivat rikospaikkaa Berliinissä 23. elokuuta. Kuva: Clemens Bilan / EPA

Epäilyt Venäjän valtion sotkeutumisesta Berliinissä surmatun Georgian tšetšeenin murhaan vahvistuvat Saksassa entisestään. Saksalaismediat kertoivat tiistaina, että tiedustelutapauksiin erikoistuneet syyttäjät ovat siirtymässä johtamaan tutkintaa.

Saksasta turvapaikkaa hakenut Zelimhan Hangoshvili ammuttiin elokuun loppupuolella Berliinissä. Surman vuoksi pidätettiin mies, joka liikkui väärällä nimellä.

Tutkivien kansalaisjournalistien ryhmä Bellingcat kertoi syyskuun lopulla, että veriteosta pidätetylle miehelle oli tehty laaja kirjo asiakirjoja, jotka on osoitettu fiktiiviselle henkilölle.

Bellingcat arvioi tiistaina (siirryt toiseen palveluun), että mies on todennäköisesti Venäjän kansalainen Vadim Krasikov. Krasikov oli tutkijaryhmän mukaan pääepäiltynä myös vuonna 2013 tapahtuneeseen venäläisen liikemiehen murhaan.

Näillä kahdella surmalla on monia yhtäläisyyksiä. Kummassakin tapauksessa murhaajan on kerrottu muun muassa lähestyneen kohdettaan polkupyörällä ja ampuneen uhria käsiaseella lähietäisyydeltä päähän.

Etsintäkuulutus peruttiin kaikessa hiljaisuudessa

Bellingcatin mukaan Venäjä aloitti vuonna 2014 etsinnät Krasikovin löytämiseksi vuoden takaiseen liikemiehen murhaan liittyen. Krasikovista ilmoitettiin myös kansainväliselle poliisijärjestö Interpolille, mutta vain vuotta myöhemmin etsintäkuulutus vedettiin pois.

Tiedot rikosepäilystä ja muita Krasikovin tietoja on sittemmin poistettu venäläistietokannoista. Etsintäkuulutuksen peruminen kaikessa hiljaisuudessa, tietojen poistaminen sekä valehenkilöllisyyden luominen viittaavat Bellingcatin mukaan siihen, että Venäjän valtio on sotkeutunut murhaan.

Bellincatin mielestä saksalaismedioiden tiedot ovat tulkittavissa niin, että myös syyttäjät ovat tulleet siihen johtopäätökseen, että murhan taustalla olisi valtiollinen toimija.

Journalistiryhmän mukaan syyttäjän puuttuminen tällaiseen tapaukseen olisi poikkeuksellista ja selvä tunnustus siitä, ettei Saksa pidä tapausta enää normaalina rikosjuttuna.

Bellingcat on penkonut Hangoshvilin murhaa yhdessä saksalaislehti Der Spiegelin sekä venäläisten Insiderin ja Dossier Centerin kanssa.

Lisää aiheesta:

Saksalaismedia: Berliinin murhasta epäillyn miehen passi kytkee tämän Venäjän sotilastiedustelupalveluun 

Saksassa pohditaan, tapahtuiko keskellä Berliiniä Venäjän tilaama palkkamurha – Epäilty on naamioitunut venäläismies, uhri tšetšeeni